Spania a inregistrat anul trecut un deficit bugetar de 8,9% din PIB, pe carear urma sa il reduca la 5,3% in 2012 si la 3% in 2013, asa cum a convenit cu ministrii de Finante din zona euro. Obiectivele sunt considerate insa prea optimiste, din cauza receziunii in care se afla economia.

Daca Spania nu va primi oficial o prelungire a termeniului 2013 de aducere a deficitului bugetar la 3% din PIB, este pasibila la amenzi.

Olli Rehn a spus inca ca Spania ar putea beneficia de o pasuire, daca va prezenta un plan multi-anual privind reducerea deficitului bugetar. "Suntem pregatiti sa analizam o extindere a termenului pentru corectarea deficitului excesiv, cu conditia ca Spania sa controleze cheltuielile excesive, in special cele ale regiunilor autonome, si sa prezinte un plan bugetar solid pentru 2013-2014", a afirmat acesta, citat de Mediafax.

Comisarul a aratat ca prelungirea termenului pana la care Spania trebuie sa reduca deficitul bugetar la 3% din PIB respecta pe deplin reglementarile UE.

"Spania a respectat tintele privind deficitul structural si daca indicatorul va evolua asa cum este planificat, atunci deficitul excesiv va fi provocat de cresterea economica sub asteptari si nu de lipsa disciplinei fiscale", a afirmat Rehn.

El a adaugat ca Spania este de fapt singura tara din zona euro pentru care estimarile arata crestere economica negativa in acest an si cel viitor.

"Regulile Pactului de stabilitate si crestere permit prelungirea termenelor, in aceste cazuri", a subliniat comisarul.

Rehn a respins sugestiile ca CE este ingaduitoare cu Spania, precizand ca Italia nu va beneficia de acelasi tratament. Grecia a obtinut deja prelungirea cu doi ani a termenului de reducere a deficitului bugetar la nivelui de 3% din PIB, pana in 2015.