Excepţie fac deşeurile din plastic curate trimise pentru reciclare. De asemenea, exportul de deşeuri din plastic din UE către ţările OECD precum şi importurile în UE vor fi mai strict controlate.

Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) reuneşte cele mai bogate 35 de ţări ale lumii.

"Aceste noi reguli trimit un mesaj foarte clar că UE îşi asumă responsabilitatea pentru deşeurile pe care le generează. Exportul de deşeuri din plastic va fi permis numai în condiţii foarte stricte. Exportul de deşeuri de plastic nesortate către ţările non-OECD va fi complet interzis", a declarat comisarul european pentru Mediu, Virginijus Sinkevicius.

După ce, la începutul lui 2018, China (precedenta destinaţie principală pentru deşeurile din plastic) a interzis importurile de deşeuri, comerţul cu deşeuri din plastic s-a reorientat spre alte ţări din Asia, precum Malaezia.

Însă în condiţiile în care unele dintre aceste ţări nu dispun de facilităţi suficiente de reciclare, exporturile UE au fost criticate de organizaţiile de mediu care susţin că o mare parte din deşeurile din plastic trimise de blocul comunitar ajung în oceane sau sunt arse în gropile de gunoi.