"Italia planuieste o deviere semnificativa de la traseul ajustarii, necesar atingerii in 2015 a obiectivului bugetar pe termen mediu. As dori sa aflu punctul dumneavoastra de vedere cat mai curand posibil, daca se poate pana pe 24 octombrie", potrivit scrisorii trimise de noul comisar pentru Locuri de Munca si Crestere, Jyrki Katainen, ministrului italian de Finante, Pier Carlo Padoan.

Pe 15 octombrie, guvernul condus de premierul Matteo Renzi a aprobat un proiect de buget, care prevede reduceri de taxe si cheltuieli suplimentare, cu un impact de 36 de miliarde de euro asupra bugetului, destinate relansarii cresterii economice. 

Guvernul italian a amanat cu un an, pana in 2017, obiectivul ca Italia sa ajunga la un buget echilibrat, afirmand ca decizia este justificata de contractia economica peste asteptari. 

Renzi a spus ca Italia va respecta in acest an limita europeana a unui deficit bugetar de 3%. 

Si alte state europene cer mai multa flexibilitate in privinta tintelor fiscale. Franta a trimis la randul ei Comisiei Europene un proiect de buget care incalca angajamentul de a reduce deficitul sub limita de 3%, in 2015. Este pentru a doua oara in doi ani cand Franta nu reuseste sa isi respecte angajamentul referitor la disciplina bugetara. 

Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, al carui mandat se incheie la sfarsitul lunii octombrie, nu a dorit sa confirme daca Franta si alte trei state membre au primit scrisori similare, el adaugand ca executivul UE nu agreeaza faptul ca Italia a facut scrisoarea publica. 

Problema politicii economice in Europa va fi discutata de liderii din zona euro in timpul unui pranz care va avea loc la Bruxelles, dar Germania, cea mai mare economie din regiune, s-a opus pana in prezent cheltuielilor bugetare, ca instrument de stimulare a cresterii.