Anuntul a fost facut la Bruxelles, intr-o conferinta de presa comuna cu premierul roman, Victor Ponta, si cu cel moldovean, Iurie Leanca.

"Sunt extrem de multumit sa anunt astazi ca, dupa eforturi considerabile facute de autoritatile moldovene in ultimii trei ani, raportul Comisiei privind liberalizarea vizelor (...) stabileste ca R. Moldova indeplineste toate obiectivele stabilite", a precizat presedintele Comisiei Europene, dupa o intrevederi cu cei doi premieri, relateaza Mediafax.

Barroso a mai spus ca "la viitorul summit al Parteneriatului Estic, Comisia Europeana va prezenta o propunere legislativa privind ridicarea vizelor pentru cetatenii moldoveni care detin pasapoarte biometrice".

La randul sau, premierul Ponta s-a aratat bucuros de anuntul facut de Barroso. "Ma bucur extrem de mult de anuntul facut de presedintele Barroso referitor la procedura de ridicare a vizelor pentru cetatenii din Moldova. Stiu cat de important a fost pentru romani atunci cand au primit aceasta veste", a spus Ponta.

Premierul Iurie Leanca a precizat ca propunerea ridicarii vizelor este "o veste pe care o asteapta societatea din Republica Moldova".

Republica Moldova a inceput implementarea Planului de Actiune privind liberalizarea vizelor in ianuarie 2011, prezentand Comisiei Europene doua rapoarte in septembrie 2011 si februarie 2012. La randul sau, Comisia Europeana a publicat, la 22 iunie 2012, raportul final privind realizarea primei faze a Planului.

Ministrii europeni de Externe au decis, la 20 noiembrie 2012, sa treaca la evaluarea cerintelor din cea de-a doua faza a Planului de Actiune privind liberalizarea vizelor pentru Republica Moldova.

La summitul de la Vilnius, Chisinaul spera, de asemenea, ca va parafa Acordul de Asociere cu Uniunea Europeana.