"Dupa ce am verificat ca momentul nu a fost ales la intamplare, regret decizia aberanta adoptata astazi (vineri) de Standard and Poor's cu privire la ratingul mai multor tari din zona euro, in momentul in care acestea actioneaza hotarat pe toate fronturile cu scopul de a raspunde crizei", afirma Rehn, citat in comunicat.

Berlinul anunta ca va restabili increderea pietelor in zona euro

Ministerul german al Finantelor a dat asigurari ca zona euro isi va "stabiliza" finantele si va "restabili increderea pietelor", intr-un comunicat difuzat vineri seara, dupa ce Standard and Poor's a scazut ratingurile a noua tari din zona euro, relateaza AFP.

"Vointa noastra de a asana finantele publice si hotararea noastra de a contribui la depasirea crizei datoriilor in zona euro nu poate fi pusa la indoiala", a adaugat ministerul.

"Prin intermediul aplicarii deciziilor summitului (UE din decembrie) si acordului constrangator privind unele reguli fiscale concrete, vom stabiliza finantele membrilor zonei euro in mod durabil si vom recastiga din nou increderea pietelor in zona euro, pe care o vom consolida in mod durabil", continua ministerul german.

"Am constatat recent ca pietele au luat deja nota de acest lucru in mod pozitiv", se mai subliniaza in comunicat.

Jean-Claude Juncker: Zona euro este "hotarata" sa mentina ratingul AAA al FESF

Zona euro s-a declarat vineri seara hotarata sa faca tot ceea ce este posibil pentru a pastra calificativul "AAA" al Fondului sau de sustinere (FESF), dupa retrogradarea a noua tari din cadrul sau, inclusiv Franta, care contribuie substantial la acest instrument financiar, potrivit AFP.

"Tarile care ofera garantii pentru FESF isi afirma hotararea de a explora optiunile in vederea mentinerii calificativului AAA al FESF", anunta Jean-Claude Junker, liderul grupului ministrilor de Finante din zona euro intr-un comunicat.

Calificativul acestui mecanism depinde de cele ale statelor din zona euro care il garanteaza, mai ales ale celor care se bucura de cel mai bun rating ("AAA"). In cazul in care ratingurile tarilor sunt scazute, cel al FESF este amenintat de facto. Or acest instrument are nevoie de calificativul sau pentru a se imprumuta la dobanzi mici de pe piata, cu scopul de a putea imprumuta, dupa aceea, statele din zona euro care se afla in dificultate.

Constienta de miza, zona euro s-a angajat vineri seara sa isi consolideze apararea financiara si a amintit ca FESF "dispune de resurse suficiente pentru a-si onora angajamentele actuale si eventuale alte (angajamente ulterioare) in viitor", a subliniat Juncker. Fondul dispune in prezent de aproxiamtiv 250 de miliarde de euro.

Juncker a subliniat totodata ca mecanismul permanent destinat sa succeada FESF inca din acest an va fi mai putin dependent de ratingurile statelor. "Mecanismul permanent pentru stabilitate (MES) va avea propriul capital si va fi, astfel, mai putin afectat de calificativele statelor membre", a anuntat el.

Acest instrument urmeaza sa dispuna de un capital de 500 de miliarde de euro. Insa unele state apreciaza ca este necesar sa fie luata in calcul si partea care ramane de la FESF, in timp ce altele considera necesar ca MES sa fie dotat singur cu 500 de miliarde de euro, cu scopul de a fi suficient de puternic. Aceasta problema urmeaza sa fie abordata de sefii de stat si de Guvern la summitul european prevazut la inceputul lui martie.

Intr-un context mai larg, zona europeana este hotarata "sa faca tot posibilul pentru a depasi criza, a-si ameliora finantele publice si a regasi drumul spre cresterea economica si crearea de noi locuri de munca", a subliniat Juncker.