Executivul UE va propune ca deciziile de a impune pierderi creditorilor bancilor afectate de criza, precum si alte masuri de prevenire a unui faliment dezordonat sa nu mai revina autoritatilor nationale, potrivit unui document obtinut de Bloomberg news

Sistemul ar include un organism decizional nou creat pentru sistemul bancar, o agentie care sa pregateasca proiectele de decizii, hotararile finale urmand sa revina Comisiei Europene.

Conducerea agentiei ar urma sa fie formata din reprezentanti ai CE si ai BCE, iar numarul reprezentantilor statelor ar fi limitat. Agentia ar putea avea dreptul sa aiba si initiative proprii, precum inspectii la sediile bancilor. 

Intre institutiile UE, Comisia Europeana este cel mai bine plasata pentru acest rol, datorita experientei dobandite in restructurarea bancilor in timpul crizei, cu sprijinul statelor, dar si a necesitatii ca deciziile sa fie luate rapid si eficient, se arata in document. 

Proiectul, care nu a fost definitivat, plaseaza Comisia in opozitie cu Germania, care sustine ca abordarea centralizata trebuie sa fie introdusa dupa ce vor fi luate noi masuri de unificare a politicilor economice si fiscale. 

Ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, a avertizat ca nu poate fi infiintata o autoritate unica puternica in domeniul bancar, in cadrul actualelor tratate, fiind necesar ca zona euro sa opteze intr-o prima instanta pentru o abordare de tip retea, care sa includa institutiile nationale de reglementare.  Banca Centrala Europeana si CE au cerut in schimb progrese rapide catre un sistem centralizat, in vederea cresterii increderii in bancile din regiune si ruperii legaturii dintre institutiile de credit si guverne.