In prezent, China produce 97% din metalele rare de pe Terra. Analistii spun ca descoperirea din adancurile Oceanului Pacific ar putea duce la caderea dominatiei chineze, daca se stabileste ca mineralele gasite au valoare comerciala.

Revista britanica Nature Geoscience sustine ca o echipa de oameni de stiinta, condusa de cercetatorul japonez Yasuhiro Kato, un profesor de stiinte de la Universitatea din Tokyo, a descoperit minerale in 78 de locatii de pe fundul Oceanului Pacific.

„Depozitele gasite au o mare concentratie de metale rare. Doar un kilometru patrat din depozite ar putea oferi o cincime din consumul mondial anual de metale”, afirma profesorul Yasuhiro Kato. O treime din pamanturile bogate, fertile contin metale pretioase, printre care yttrium, sustine Kato.

VEZI cum arata mineralele gasite in adancuri.

Mineralele au fost descoperite la aproape 6 kilometri adancime in apele tulburi ale Pacificului. Depozitele se gasesc in apele situate la est si vest de Hawaii, in estul Insulelor Tahiti, in Polinezia Franceza.

De ce metalele pretioase sunt atat de importante pentru economia globala

Profesorul care a condus echipa nipona spre descoperirea din Pacific estimeaza ca in adancurile Oceanului se gasesc intre 80 si 100 de miliarde de tone de metale rare.

Un studiu geologic american a demonstrat ca rezervele globale se situeaza in jurul cifrei de 110 miliarde de tone de metale pretioase, cele mai multe gasite in China, Rusia si alte foste tari sovietice, dar si in Statele Unite al Americii.

Monopolul actual al Chinei in ceea ce priveste productia de metale rare i-a permis acestui stat sa-si opreasca distributia de asemenea metale in urma unei dispune avute cu Japonia. Niponii au gasit de atunci noi surse de aprovizionare cu minerale rare.

Guvernul malaezian analizeaza, in acest moment, posibilitatea de a construi un proiect finantare de australieni, focusat pe mineralele rare de pe Terra si pe teama referitoare la deseurile radioactive. De altfel, la nivel global creste tot mai mult numarul societatilor care se afla in cautarea de minerale pretioase si sapa in adancurile Pacificului in speranta gasirii de „comori”.

Compania miniera Nautilus a obtinut prima licenta in cautarea de minerale in jurul Noii Guinee.

Perspectiva metalelor pretioase din afancuri, dar si daunele pe care acestea le-ar putea provoca eco-sistemelor marine sunt ingrijoratoare pentru ecologisti, sustin jurnalistii de la BBC.