Companiile vor putea sa foloseasca un sistem unic de taxare, in locul celor 27 de sisteme diferite din tarile membre UE, iar impozitele companiilor cu birouri in Europa vor fi calculate centralizat.

Asadar, profiturile impozabile vor fi impartite intre tarile membre, proportional cu amploarea activitatilor lor. Statele respective vor putea stabili nivelul impozitului aplicat.

Ideea acestui sistem este de a reduce cheltuielile statelor. Compania de consultanta Ernst&Young spune ca noul sistem duce la cresterea costurilor, in medie cu 13% si la pierderea a cel putin 200.000 de locuri de munca in Europa, singurele tari care ar avea de castigat fiind Franta si Spania.

Masura pe care Franta si Germania vor s-o introduca este sustinuta de BusinessEurope, cea mai mare asociatie de afaceri europeana, care considera ca sistemul va reduce disputele legate de dubla impozitare.

Insa multe state membre din Uniunea Europeana s-au opus acestor propuneri facute de francezi si nemti deopotriva. Printre tarile care nu sunt de acord se numara Austria, Belgia, Irlanda, Luxemburg, Polonia, Portugalia si Spania.

Irlandezii se tem ca noul sistem de impozitare a companiilor va reduce atractivitatea tarii pentru investitorii straini. In plus, companiile cu unitati mari de productie in diverse regiuni, care detin branduri si alte drepturi intelectuale, ar putea plati impozite mai mari in afara Irlandei, unde impozitul pe profit este de 12,5%.

Alte masuri destinate zonei euro

Totodata, Comisia Europeana vizeaza limitarea prin legi nationale a nivelului datoriilor statelor, cresterea varstei de pensionare in functie de demografie, renuntarea la indexarea salariilor in functie de inflatie si crearea unei strategii de combatere a crizelor in sectorul bancar.

Comisia Europeana a cerut statelor membre UE sa astepte forma finala a propunerilor, care urmeaza sa apara in martie.