Industria germană privește “cu îngrijorare” la progresele care se fac în negocierile pentru Brexit, a spus șeful Federației Industriei Germane (BDI), Joachim Lang. Potrivit acestuia, Marii Britanii “îi lipsește un concept clar, deși vorbește foarte mult.”

Suținătorii Brexitului spun că dacă Marea Britanie nu va ajunge la o înțelegere cu Bruxelles-ul, acest lucru se va datora întârzierilor cauzate de UE.

Un “Brexit dur” înseamnă că Marea Britanie nu va reuși să ajungă la un acord comercial cu UE și va părăsi piața unică, ceea ce, în opinia unor grupuri de lobby de la Londra, va lovi economia din plin.

BDI spune că unele companii germane pregătesc planuri de rezervă în cazul în care Marea Britaniepărăsește UE fără un acord. Potrivit Reuters, între aceste companii s-ar număra Airbus, Siemens și Deutsche Bank.

Marea Britanie este a treia piață de export pentru Germania și al cincilea cel mai important partener comercial. Este, de asemenea, cea mai mare piață pentru mașinile germane. Producătorii auto germani și cei de componente au aproape 9.000 de angajați în 95 de fabrici de pe teritoriul Regatului Unit.

Thresa May anunță un posibil “Brexit dur”

Semnalul pentru un posibil “Brexit dur” a fost dat chiar de către premierul britanic Theresa May, care a declarat, miercuri, la Manchester, că se pregăteşte pentru ”orice eventualitate” în negocierea Brexitului, inclusiv în vederea unei eventuale încheieri a acestora fără un acord.

”Este în mod profund în interesul nostru ca negocierile să aibă succes” şi să conducă la o nouă relaţie între Regatul Unit şi Uniunea Europeană (UE), a subliniat ea.

Însă ”este responsabilitatea noastră, ca Guvern, să ne pregătim pentru orice eventualitate. Daţi-mi voie să-i asigur pe toţi cei prezenţi în această sală că este exact ceea ce facem”, a continuat ea.

Atât Londra, cât şi Bruxellesul şi-au exprimat nemulţumirea faţă de înaintarea înceată a negocierilor cu privire la Brexit, blocate de detalii ale acordului cu privire la divorţ.

Cele două părți de acuză reciproc de întârzierea negocierilor. Londra vrea să treacă cât mai repede la cel mai fierbinte subiect al discuțiilor, și anume relația comercială dintre Londra și Bruxelles.

UE, de cealaltă parte, a subliniat că nu se va trece la urmatoarea fază a negocierilor înaintea închiderii a trei subiecte primordiale aflate pe ordinea de zi: drepturile cetățenilor europeni în Marea Britanie, după Brexit, frontiera dintre Irlanda și Irlanda de Nord și stingerea obligaţiilor financiare ale Regatului Unit, evaluate la Bruxelles undeva între 60 şi 100 de miliarde de euro.