Desi Washingtonul si Uniunea Europeana au amenintat ca ar putea adopta noi sanctiuni diplomatice si economice impotriva Rusiei in contextul crizei din Ucraina, reprezentantii Exxon Mobil au semnat vineri, la Sankt Petersburg, un acord cu directorul general al Rosneft, Igor Sechin, prin care este extinsa cooperarea dintre cele doua companii in ceea ce priveste explorarea de campuri petrolifere in zona arctica si in Siberia, precum si dezvoltarea de instalatii de lichefiere a gazului natural in vederea exportului catre Orientul Indepartat, transmite Bloomberg, citand un comunicat publicat de Rosneft.

Contactati de Bloomberg, reprezentantii Exxon nu au raspuns solicitarilor pentru comentarii, scrie Mediafax.

Acodul a fost semnat in cadrul unui forum de afaceri gazduit de Rusia la Sankt Petersburg. Casa Alba a incurajat boicotarea evenimentului de catre companiile americane, insa Exxon si alte cateva corporatii au ignorat presiunile administratiei. Exxon a fost reprezentata la semnarea acordului prin presedintele diviziei de dezvoltare, Neil Duffin, iar reprezentantii companiei au refuzat sa comenteze daca directorul general Rex Tillerson este la Sankt Petersburg.

Tot vineri, la acelasi summit, compania franceza Total a incheiat un acord cu grupul rus Lukoil pentru explorarea unor zacaminte petroliere de sist din Siberia. CEO-ul Total, Christophe de Margerie, a fost prezent la forum.

Cu o expunere de cel putin 30 miliarde de dolari pe industria rusa a petrolului si gazelor, companiile americane si europene, printre care BP, Exxon, Total si Royal Dutch Shell, pariaza ca tensiunile din Ucraina nu vor genera, pe termen lung, obstacole care sa le impiedice sa acceseze o parte din rezervele uriase de hidrocarburi ale Rusiei, cele mai mari din lume.

Dintre companiile petroliere americane, Exxon are cea mai extinsa prezenta in Rusia, unde detine o serie de companii mixte impreuna cu Rosneft si produce deja petrol in estul indepartat al tarii.

Igor Sechin, seful Rosneft, este pe lista sanctiunilor diplomatice si economice adoptate de SUA si UE.

La forumul de la Sankt Petersburg a fost prezent si directorul general al BP, Bob Dudley, care a declarat ca nu are de gand sa renunte la investitiile in Rusia.