Compromisul franco-american cu privire la taxarea giganţilor din domeniul digital, găsit cu ocazia summitului G7 de la Biarritz, a permis reducerea ameninţării unor represalii americane care vizau exporturile franceze, a declarat marţi ministrul francez al Economiei şi Finanţelor, Bruno Le Maire.

"Înainte de Biarritz ameninţarea era una reală, adică eram pe punctul de a avea o suprataxă pentru vinurile franceze. După Biarritz ameninţarea s-a redus. Nu a dispărut complet, dar s-a redus. Ea va depinde evident de munca pe care o vom face în zilele următoare cu omologul meu american", a declarat Bruno Le Maire la postul francez de televiziune LCI, potrivit Agerpres.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a anunţat luni că a ajuns la un acord cu omologul său american, Donald Trump, cu privire la taxarea "GAFA" (acronimul pentru giganţii Internetului Google, Amazon, Facebook şi Apple), un subiect de dispută între Paris şi Washington.

Trump ameninţase în ultimele zile cu impunerea unor taxe vamale pentru vinul franţuzesc ca răspuns la taxa introdusă de Guvernul de la Paris, care, de la începutul anului impozitează cu 3% încasările companiilor cu activităţi digitale care câştigă peste 750 milioane euro, în marea majoritate americane.

Însă, în virtutea unui compromis negociat de Paris şi Washington, Franţa s-a angajat să abandoneze taxa sa imediat ce va fi găsită o soluţie internaţională sub egida Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Aranjamentul la care au ajuns Parisul şi Washingtonul prevede de asemenea că Parisul va rambursa companiilor diferenţa între taxa franceză pentru companiile din sectorul digital şi noul sistem internaţional.