Pe de alta parte, seful diplomatiei, Boris Johnson, pare sa se fi razgandit, sustinand acum libera circulatie a persoanelor.

In cursul unei audieri in Camera Comunelor, David Davis, ministrul britanic responsabil de negocierile pe tema Brexit, a fost intrebat daca Guvernul conservator condus de Theresa May este dispus sa contribuie in vreun fel la bugetul UE pentru a mentine accesul la piata unica europeana.

"Desigur. Criteriul principal este sa obtinem cel mai bun acces posibil pentru bunuri si servicii, iar daca acest lucru este inclus in negocieri evident ca il vom lua in considerare", a raspuns Davis.

La randul sau, ministrul britanic de Externe, Boris Johnson, a declarat la o reuniune privata cu ambasadori ai unor state UE, ca el este favorabil circulatiei libere a persoanelor, desi, la nivel public, Guvernul de la Londra vrea limitarea acestui drept.

Un ambasador prezent la intalnire a declarat pentru Sky News: "Boris Johnson ne-a spus ca el, la nivel personal, este favorabil liberei circulatii, dar a explicat ca Marea Britanie a fost mai afectata de imigratie decat alte tari UE".

Un alt diplomat a afirmat: Johnson "ne-a spus ca el este favorabil liberei circulatii, deoarece crede in acest principiu. Dar a spus ca aceasta nu este politica oficiala a Guvernului..."

Un alt ambasador s-a declarat "socat" de diplomatia confuza a Marii Britanii. "Boris Johnson ne-a spus ca el este, personal, favorabil liberei circulatii".

Boris Johnson, fost primar al Londrei, a militat pentru iesirea Marii Britanii din UE, criticand libera circulatie in spatiul comunitar. Este foarte probabil ca, in pofida acestor dezvaluiri, Johnson sa mentina, in discursul public, opozitia fata de libertatea de circulatie a cetatenilor UE.