Bancile centrale au raspuns apelurilor statelor emergente, ale caror monede s-au depreciat puternic in acest an din cauza temerilor legate de impactul planului Rezervei Federale (Fed) a Statelor Unite de a restrange in acest an masurile de stimulare a economiei americane, transmite AFP.

"Bancile noastre centrale s-au angajat ca schimbarile politicilor monetare sa fie precaute si comunicate clar" se arata in comunicatul final al G20.

Liderii G20 au recunoscut totodata ca accelerarea cresterii economice va fi insotita de treanzitia spre normalitate a politicilor monetare.

Comunicatul noteaza nevoia urgenta de intarire a redresarii mondiale si de generare a unei cresteri economice mai puternice, pentru crearea de locuri de munca, si reitereaza prioritatea data cresterii in raport cu disciplina bugetara.

Intre riscurile mentionate se numara incetinirea cresterii in economiile emergente, care reflecta in unele cazuri volatilitatea fluxurilor de capital, conditiile financiare dificile si instabilitatea preturilor materiilor prime.

Tarile emergente in frunte cu China sunt afactate in prezent de incetinirea cresterii economice, care a reprezentat in ultimii ani motorul economiei mondiale.

La acest fenomen s-au adaugat in ultimele luni iesirile masive de capital declansate de semnalele date de Fed privind intentia de a restrange masurile exceptionale de stimulare a cresterii economice.

Investitorii se pregatesc pentru majorarea dobanzilor in SUA si au inceput sa isi repatrieze fondurile, antrenand deprecierea unor monede emergente, cum este rupia indianam care a scazut cu 25% de la inceputul acestui an, realul brazilian (-15%) si rubla ruseasca (-10%).

Tarile emergente se ajuta singure: fond de 100 mld. dolari, tampon pentru turbulentele de pe pietele financiare

In acest context, Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud au s-au angajat, in cadrul intalnirii statelor G20, care a avut loc la Sankt Petersburg, sa creeze un fond comun de 100 de miliarde de dolari, care sa le protejeze de turbulentele cauzate de retragerea unor stimuli financiari din economia mondiala, scrie CNN Money.

Potrivit intelegerii anuntate in cadrul reuniunii, China va contrinui cu 41 de miliarde de dolari, Brazilia, India si Rusia, cu cate 18 miliarde de dolari, in timp ce Africa de Sud va asigura 5 miliarde de dolari.

Fondul are ca scop sa furnizeze statelor membre lichiditati de urgenta in cazul unor dificultati financiare pe plan mondial. Crearea lui reflecta frustrarea economiilor emergente fata de lipsa de influenta pe care o au in fata unor institutiilor internationale, ca FMI, in ciuda greutatii in crestere pe care o au in economia mondiala.

Jim O'Neill, un fost economist la Goldman Sachs, cel care inventat acronimul BRIC (Brazilia, Rusia, India si China – grupul tarilor cu economii emergente, caruia i s-a alaturat, in 2010, si Africa de Sud), a numit fondul de 100 de miliarde de dolari ca fiind “o evolutie interesanta si incurajatoare”, care ar putea incuraja economiile emergente “sa-si asume mai multe responsabilitati” pe scena economica mondiala.

In ciuda neintelegerilor legate de situatia din Siria, liderii statelor G20 au fost de acord ca economia globala isi revine din dificultatile financiare din ultimii ani, desi este prea devreme sa declare criza terminata

Liderii celor mai puternice 20 de state ale lumii, care detin 90% din PIB-ul mondial si doua treimi din populatia Globului, au sustinut declaratiile, din iulie, ale ministrilor de Finante, care au cerut schimbari in politicile monetare, “care sa fie implementate cu grija si comunicate clar.”

Desi, in general, liderii G20 discuta cu precadere probleme economice, criza din Siria a ocupat cel mai mult timp din summitul care s-a incheiat, vineri, la Sankt Petersburg. Desi nu a fost pe agenda oficiala, o eventuala actiune militara impotriva regimului Assad a dominat discutiile de la cina de joi seara, fara ca principalele parti implicate, Statele Unite si Rusia sa ajunga la vreun acord.

Singurul numitor comun gasit a fost simpla condamnare a folosirii armelor chimice. Razboiul din Siria a prevalat in fata temelor economice abordate in mod obisnuit la summitul G20. "Atmosfera a fost concentrata, dar nu tensionata", potrivit unei surse diplomatice franceze.