Cel care a tulburat lumea musulmana, insultandu-i profetul, are 55 de ani, traieste langa Los Angeles, iar numele sau adevarat este Nakoula Basseley Nakoula.

Aruncase vina cu lasitate pe evrei, spunand ca acestia i-au sponsorizat filmul cu 5 milioane de euro. Acum a marturisit politiei ca l-a facut cu 60.000 de dolari, bani primiti de la rudele lui crestine din Egipt. 

''Nu era nicio referire la Mahomed sau la musulmani. Eu jucam rolul unei mame, am scenariul original'', spune actrita Cindy Lee Garcia. 

Actorilor le-a spus ca face un film numit ''Razboinicii desertului'', despre cum traiau oamenii in urma cu 2.000 de ani. Ulterior a modificat scenariul, transformandu-l intr-un film despre Mahomed. 

''Mi-a zis sa spun tuturor ca el e responsabil, el a scris scenariul. Mi-a spus ca e satul de musulmanii radicali care ucid oameni'', a adaugat Cindy Lee Garcia. 

Curajul i s-a evaporat cand a inceput sa primeasca amenintari cu moartea si a decis sa ceara protectia politiei. Intre timp, tot mai multe tari restrictioneaza accesul la filmul sau si tot mai multi oficiali occidentali se distanteaza de el. 

''Acest film este dezgustator si condamnabil. Pare sa fi fost facut cu scopul cinic de a denigra o religie importanta si de a provoca furie'', a declarat Hillary Clinton, sefa diplomatiei americane. 

Nakoula a avut ideea de a face acest film in timp ce ispasea o pedeapsa de aproape doi ani de inchisoare pentru escrocherii bancare. El mai fusese condamnat in anii '90 pentru tentativa de a produce metamfetamina.