"Taierile" se vor activa automat in noaptea de vineri spre sambata, la miezul noptii, in timp ce congresmenii Democrati si Republicani dau vina unii pe altii pentru esecul negocierilor care dureaza de la sfarsitul anului trecut. Presedintele Barack Obama i-a invitat pe liderii din Congres la Casa Alba, pentru noi negocieri.

Barack Obama a avertizat anterior ca masurile de reducere a cheltuielilor statului vor afecta cresterea economica. Economistii Fondului Monetar International (FMI) si numerosi analisti au avertizat de asemenea ca masurile automate de austeritate din SUA ar putea incetini economia globala.

Propunerile de buget inaintate de ambele partide dominante au picat joi in Senat, iar Congresul a incheiat sesiunea din aceasta saptamana si a plecat in weekend fara un acord.

Presedintele i-a acuzat pe republicanii din Senat ca au preferat sa nu actioneze, sa permita activarea masurilor automate, desi ar fi putut evita aceasta situatie daca ar fi acceptat inchiderea unei "bucle" in legislatia fiscala care ajuta "bogatii" si "persoanele cu relatii la nivel inalt".

"Au votat sa lase intreaga povara a reducerii deficitului exclusiv pe umerii clasei de mijloc", potrivit unui comunicat publicat joi de Casa Alba.

Taierile automate au fost elaborate in 2011 cu scopul de a determina Congresul sa ajunga la un compromis pe buget, pentru reducerea deficitului si aducerea datoriei de stat pe o panta negativa prin masuri mai putin dure. Reducerile de cheltuieli sunt imprastiate in mod egal in buget, afectand atat sectorul apararii, cat si programe interne precum cele de securitate sociala.

Presedintele si Partidul Democrat, cu majoritate in Senat, insista ca echilibrarea bugetului sa presupuna reduceri moderate ale cheltuieli, dar si cresteri de taxe. De cealalta parte a baricadelor, Partidul Republican, care controleaza Camera Reprezentantilor, resping orice fel de majorare a taxelor si prefera exclusiv scaderea cheltuielilor.

Astfel, bugetul apararii va fi redus cu 10%, iar restul programelor guvernamentale vor pierde 8,5% din alocari. Milioane de angajati ai guvernului federal ar putea fi trimisi in concediu fara plata timp de 22 de zile pe parcursul acestui an, in urma activarii masurilor.

Taierile nu vor intra in vigoare dintr-un foc, ci treptat pe parcursul urmatoarelor 7 luni, astfel ca exista inca sperante pentru un acord in Congres prin care sa fie evitate majoritatea masurilor din pachet.

Pe fondul refuzului republicanilor de a creste taxele si ambitiei democratilor de a mentine programele sociale, Congresul se pregateste pentru urmatoarea runda de negocieri dure pe buget. Pe 27 martie va expira bugetul provizoriu convenit anul trecut pentru a mentine operationale institutiile statului in lipsa unui buget pentru anul in curs.