Senatorul de Michigan Carl Levin, democrat si fost membru in consiliul municipal din Detroit, a spus ca autoritatile orasului ar trebui in schimb sa caute pentru ajutor "orice program federal disponibil". "Niciun nou program de salavare, doar programele existente", a subliniat acesta intr-un interviu acordat Bloomberg.

Respingerea de catre parlamentari a unui program federal de salvare arata ca nu exista disponibilitate la Washington pentru cheltuieli suplimentare, membrii Congresului anticipand un nou conflict legat de limita datoriilor SUA, in acest an.
Totodata, congresmenii nu vad niciun beneficiu din sustinerea unui oras care a pierdut jumatate din populatie, din 1970.

In timpul campaniei electorale de anul trecut, presedintele Barack Obama a laudat programul de salvare a industriei auto, de 82 de miliarde de dolari, afirmand ca "a pariat pe muncitorii americani", in timp ce republicanii ar fi lasat companiile sa dea faliment.

Un an mai tarziu, administratia Obama pare mai putin interesata sa ajute direct Detroitul, centrul regiunii unde isi au sediile centrale General Motors, Ford Motor si Chrysler Group.

"Aceasta administratie va colabora cu Detroitul si va purta discutii pe tema unor idei strategice. In problema insolventei orasului, aceasta trebuie rezolvata de liderii locali si creditori", a declarat Jay Carney, secretar de presa al Casei Albe.

Primaria din Detroit a facut cerere de intrare in insolventa in 18 iulie si s-a alaturat astfel Jefferson County, Alabama, si oraselor californiene San Bernardino si Stockton, care au solicitat protectie fata de creditori din noiembrie 2011.

Administratorul special al primariei din Detroit, Kevyn Orr, a avertizat de acum doua luni ca orasul ar putea ramane fara bani. Propunerea lui Orr de restructurare a unor datorii de 17 miliarde de dolari include reducerea pensiilor pentru angajatii publici, renuntarea la majorarile salariale in functie de costul vietii, concedieri si majorarea unor contributii.

Din zece parlamentari intervievati de Bloomberg in legatura cu situatia orasului Detroit, aproape toti s-au declarat impotriva unui sprijin federal. Senatorul republican Susan Collins, din Maine, a aratat ca primaria din Detroit ar fi trebuit sa actioneze mai rapid pentru aplicarea sugestiilor lui Orr si ca americanii nu sunt interesati sa contribuie la salvarea financiara a orasului.