Fitch a plasat de mult timp datoria suverana a Statelor Unite sub "supraveghere negativa", explicand ca "autoritatile americane nu au ridicat plafonul datoriei in termenul prevazut, inainte ca Trezoreria sa isi epuizeze masurile extraordinare".

Agentia de rating franco-americana este cea mai mica dintre agentiile de rating financiar dupa Standard and Poors si Moody's.

Desi agentia "continua sa creada ca plafonul datoriei va fi ridicat, disputele politice si reducerea marjei de manevra financiara ar putea creste riscul de default al Statelor Unite", afirma agentia.

Trezoreria are inca o capacitate limitata de a face plati dupa 17 octombrie, noteaza agentia "ar putea totusi sa fie expusa fluxului volatil de venituri si cheltuieli".

In timp ce un compromis bugetar in ultimul moment nu pare sa se concretizeze in Congres, Trezoreria a avertizat ca in absenta ridicarii plafonului datoriei isi va epuiza la 17 octombrie toate capacitatile de a se imprumuta. Ii va ramane disponibila doar o rezerva de aproximativ 30 de miliarde de dolari in timp ce scadente importante se apropie.

Senatul american reia discutiile privind bugetul dupa anularea unui vot in Camera Reprezentantilor

Senatul american a reluat negocierile marti seara dupa anularea in ultimul moment de catre Camera Reprezentantilor a unui vot privind un text de lege destinat sa ridice plafonul datoriei americane, a anuntat un responsabil american citat de AFP.

"Senatorul Reid si senatorul McConnell au redeschis negocierile si sunt optimisti privind faptul ca un acord este aproape", a declarat Adam Jentleson, purtator de cuvant al liderului majoritatii democrate Harry Reid, mentionandu-l de asemenea pe liderul minoritatii republicane, Mitch McConnell.

In lipsa sustinerii alesilor care fac parte din miscarea ultraconservatoare Tea Party, liderii republicani ai Camerei Reprezentantilor un decis brusc marti seara sa nu supuna la vot un text destinat ridicarii plafonului datoriei americane pana la 7 februarie, insa care mai prevedea si schimbarea reformei asigurarilor medicale a presedintelui Barack Obama.

"Nu va fi niciun vot in seara asta, pe maine", a declarat pentru jurnalisti liderul majoritatii republicane a Camerei, Eric Cantor, in urma unei reuniuni cu liderii filierei conservatoare.

Republicanii programasera initial pentru marti seara acest vot pentru a pune capat paraliziei statului federal si ridicarii plafonului datoriei, necesara pana joi pentru a elimina riscul de intrare in incapacitate de plata a primei economii mondiale, cu consecinte potential catastrofice.