Masura, de crestere a nivelului datoriilor pe o perioada de sase saptamani, propusa cu buna-credinta, ar da timp pentru negocierea bugetului, a spus Boehner, relateaza MarketWatch, potrivit Mediafax.

Liderul republican si-a exprimat speranta ca Obama va vedea propunerea ca pe o incercare de intalnire la jumatatea drumului.

Propunerea republicanilor nu va duce la deblocarea activitatilor institutiilor guvernamentale, care sunt oprite partial de zece zile, din cauza ca politicienii nu au reusit sa ajunga la un acord asupra bugetului anului fiscal 2014, inceput la 1 octombrie.

"Este timpul sa inceapa negocierile", a spus Boehner, republican din Ohio.

Obama a cerut Congresului sa aprobe majorarea plafonului datoriilor si deblocarea activitatilor institutiilor guvernamentale, dar a indicat si disponibilitatea pentru acorduri pe termen scurt, in vederea depasirii impasului.

Obama urmeaza sa ii primeasca joi la Casa Alba pe liderii republicani din Camera Reprezentantilor. El i-a invitat totodata pe republicanii din Senat ca vina la o intalnire, vineri dimineata. Miercuri, Obama s-a intalnit cu liderii democratilor.

17 octombrie, ziua decisiva pentru cea mai mare economie a lumii

Congresul trebuie sa majoreze pana la 17 octombrie plafonul datoriilor SUA, in prezent de 16.700 de miliarde de dolari, in caz constrar existand riscul ca unele obligatii financiare ale tarii sa nu poata fi onorate.

Bloomberg scria anterior ca cele doua partide din Congresul Statelor Unite se apropie de o solutie temporara, pe termen scurt, privind plafonul datoriei de stat, pentru a evita o posibila intrare a guvernului in incapacitate de plata.

Cu toate acestea, divergentele profunde dintre Partidul Republican si cel Democrat persista. Opozitia republicana, majoritara in Camera Reprezentantilor, prefera sa ataseze conditii oricarei intelegeri, in timp ce democratii, care detin majoritatea in Senat, sunt decisi sa nu faca concesii. 

Orice eventual compromis ar trebui sa fie formulat astfel incat ambele parti sa se poata declara victorioase. 

Mai mult, cele doua partide trebuie sa gaseasca o solutie si pentru bugetul pe anul fiscal care a inceput la 1 octombrie. In lipsa unui buget aprobat de Congres, guvernul a fost nevoit sa-si suspende partial activitatea in urma cu 10 zile. 

"Nu vom vota impotriva unei initiative care asigura ca America isi va plati datoriile", a declarat congresmenul democrat Steny Hoyer, membru al Camerei Reprezentantilor, dupa o intalnire cu presedintele Barack Obama. 

Obama a afirmat anterior ca poate accepta o intelegere pe termen scurt care sa nu presupuna preconditii. 

Plafonul datoriei de stat trebuie ridicat pana la 17 octombrie astfel incat guvernul sa poata continua refinantarea datoriilor si plata obligatiilor banesti.  Potrivit unor surse apropiate celor doua partide din Congres, republicanii iau in calcul o majorare pe termen scurt a plafonului datoriei de stat, iar majoritatea democrata din Senat nu exclude o astfel de solutie. 

Barack Obama si alesii americani au inceput discutiile

Barack Obama a inceput miercuri sa primeasca alesi americani pentru a incerca sa iasa, in cele din urma, din impasul bugetar, dar republicanii l-au sfidat pe presedinte, acceptand sa trimita doar o delegatie redusa la Casa Alba, relateaza AFP. 

"O intalnire nu merita osteneala decat daca este menita sa se ajunga la o solutie", a subliniat purtatorul de cuvant al republicanului John Boehner, Brendan Buck. 

Casa Alba a reactionat imediat. Obama "este dezamagit de faptul ca Boehner ii impiedica pe membrii grupului sau sa vina la Casa Alba. Presedintele a considerat ca era important sa discute direct" cu ei, a afirmat purtatorul sau de cuvant, Jay Carney.

In cea de a noua zi de criza politica, susceptibila sa provoace dupa 17 octombrie o incapacitate de plata fara precedent, Obama a oficializat, de asemenea, nominalizarea lui Janet Yellen pentru functia de presedinte al Rezervei Federale, reusind putin sa linisteasca pietele.  Dar acestea din urma raman sensibile de la inceputul paraliziei bugetare, la 1 octombrie. Nicio negociere oficiala nu a avut loc intre democrati, majoritari in Senat, Casa Alba si republicani, care controleaza Camera Reprezentantilor. 

In lipsa unui acord in Congres, administratiile centrale americane desfasoara activitati reduse la minim de opt zile, iar sute de mii de salariati au fost trimisi in concedii fara plata.  In plus, familiile militarilor ucisi in lupte nu mai primesc indemnizatii si trebuie sa-si plateasca singure funeraliile, o situatie pe care presedintele, "foarte tulburat" cand a aflat, potrivit purtatorului sau de cuvant, a ordonat miercuri sa se rezolve imediat. Cateva ore mai tarziu, Pentagonul a anuntat ca o fundatie privata va oferi fondurile necesare. 

Aceasta criza fara precedent din 1996 ingrijoreaza pietele si guvernele straine.  In lipsa cresterii plafonului legal al datoriilor Statelor Unite (fixat in prezent la 16.700 de miliarde de dolari americani) de catre Congres pana la termenul limita de 17 octombrie, prima economie mondiala nu se va mai putea imprumuta de pe pietele de obligatiuni si nici nu va mai putea sa ramburseze anumiti creditori. 

OCDE, care regrupeaza cele 34 de state cele mai industrializate din lume, s-a alaturat miercuri avertizarilor emise de institutiile internationale, apreciind ca tarile dezvoltate vor aluneca din nou in recesiune daca Statele Unite nu vor reusi sa creasca plafonul datoriilor lor.