"Guvernul meu (...) nu va lucra, cu siguranta, asupra introducerii euro in Polonia", a declarat Beata Szydlo, premierul desemnat de formatiunea eurosceptica. 

Beata Szydlo a acuzat partidul centrist Platforma Civica (PO), aflat la guvernare, ca doreste introducerea monedei unice europene in Polonia.

"Uitati aceasta idee proasta daca nu vrem ca Polonia sa devina o a doua Grecie", a avertizat ea. 

Tema aderarii potentiale la zona euro a lipsit practic din dezbaterea preelectorala din Polonia. In campania prezidentiala recenta, candidatul Platformei Civice si sef al statului la acea data, Bronislaw Komorowski, a dat asigurari ca formatiunea sa nu are proiecte iminente de adoptare a monedei unice.

Komorowski a pierdut alegerile in favoarea conservatorului Andrzej Duda. Se apreciaza ca victoria juristului de 43 de ani ar putea deschide calea pentru revenirea la putere a mentorului sau Jaroslaw Kaczynski, cu prilejul alegerilor legislative din toamna.  Intr-un sondaj realizat la sfarsitul lui 2014, 68% dintre polonezi s-au declarat impotriva aderarii tarii lor la zona euro. 

Polonia, stat cu 38 de milioane de locuitori, si cea mai mare economie din Europa central-rasariteana, nu a stabilit o data pentru aderarea la uniunea monetara, dar isi propune ca in 2015 sa respecte toate criteriile de la Maastricht, mai putin aderarea la Mecanismul Ratelor de Schimb II (ERM II), anticamera zonei euro.

In mai, Comisia Europeana a decis sa inchida procedura de deficit excesiv, deschisa impotriva Poloniei, transmite Agerpres.