"A avut loc un acord al Consiliului european", a declarat presedintele sau, Herman Van Rompuy, in cadrul unei conferinte de presa la finalul primei zile a summitului european de la Bruxelles. "Aprobarea de catre statele membre este fara echivoc", a adaugat acesta. Insa acesta a amintit ca aprobarea finala trebuie data de Parlamentul European.

Presedintii celor trei institutii ale Uniunii Europene (Comisia, Consiliul care reprezinta statele si Parlamentul) anuntasera joi dimineata ca au ajuns la un acord politic asupra bugetului de 960 de miliarde de euro pentru perioada 2014-2020. Acesta prevede o mare posibilitate de flexibilitate in utilizarea creditelor.

"Consiliul european a adoptat cadrul financiar asa cum l-a negociat cu Parlamentul european in aceasta dimineata", a confirmat presedintele francez, Francois Hollande, in cadrul unei conferinte de presa.

Liderii europeni si de guvern au reusit de asemenea sa gaseasca o solutie pentru problema pusa la inceputul summitului de premierul David Cameron, care a pretins protejarea deducerilor britanice de la bugetul european. "Este absolut esential sa mentinem acordul pe care l-am avut in februarie" in cadrul summitului consacrat bugetului "si sa protejam deducerea britanica", a declarat acesta.

Londra se temea ca noul mod de finantare al Politicii Agricole Comune (PAC) va reduce usor pragul, iar astfel suma deducerii britanice. Insa alte state, precum Franta, sunt ingrijorate ca vor trebui sa contribuie mai mult daca Marea Britanie obtine ceea ce vrea.

"Nimic nu se schimba pentru deducerea britanica", a afirmat Van Rompuy, adaugand ca aceasta necesita "masuri cu caracter tehnic".