Intrebat ce se va intampla daca atat presedintele Traian Basescu, cat si premierul Victor Ponta vor veni la summitul informal de la Bruxelles, programat miercuri, purtatorul de cuvant al Consiliului European, Jesús Carmona, a explicat ca cei doi lideri vor primi permisiunea de a intra in cladire, dar, in sala de sedinte, va fi un singur scaun pentru reprezentantul Romaniei.

"Ei vor trebui sa decida cine va sta pe scaunul" destinat Romaniei, a explicat Carmona, insistand ca oficialii UE nu vor arbitra aceste disensiuni, informeaza Mediafax.

Jesus Carmona a subliniat ca un singur reprezentant roman va putea asista la discutiile din cadrul summitului informal, celalalt lider de la Bucuresti neavand dreptul sa stea nici macar in randul al doilea in sala si nici sa faca declaratii.

Premierul Victor Ponta solicita Birourilor permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor sa organizeze un plen comun in care Parlamentul sa decida mandatul pentru Consiliul European si pe cel pe care il considera indreptatit sa reprezinte Romania la summit-ul din 28 iunie. Anuntul a fost facut dupa sedinta de luni a liderilor USL. Inaintea sedintei USL, Victor Ponta a declarat ca, daca seful statului, Traian Basescu, va merge miercuri seara la dineul informal de la Bruxelles, unde se discuta probleme care tin de Guvern, atunci va merge pentru a manca si a glumi, intrucat nu are atributii pe probleme de politica economica.

"Miercuri seara este o cina informala pe probleme care privesc activitatea Guvernului. Domnul presedinte Basescu, daca merge miercuri la cina, o sa mearga sa manance si sa glumeasca cu ceilalti, ca pe probleme economice si de politica economica nu are nici atributii, nici sprijinul, nici al majoritatii parlamentare, nici al Guvernului", a subliniat premierul Romaniei.

In ceea ce priveste Consiliul European din 28 iunie, Ponta a precizat ca oricine ar merge din partea Romaniei trebuie sa aiba un mandat.

"Ceea ce stabilim pe plan intern stabilim. Nu ne facem de ras la Bruxelles sa mergem mai multi si sa vorbim pe sapte voci. Consiliul European este pe 28 iunie. Pana la Consiliul European - asta o sa discutam si azi - trebuie sa stabilim foarte clar: oricine merge trebuie sa aiba un mandat sa reprezinte Romania. Nu mergi de capul tau nici Basescu, nici Ponta, nici altcineva nu merge sa se reprezinte pe el, merge sa reprezinte un mandat al Romaniei acolo", a spus Victor Ponta.