Parlamentarii britanici au provocat un val de ingrijorare, vorbind despre presiunea exercitata asupra serviciilor publice, in eventualitatea in care zeci de mii de romani si bulgari vor profita de ridicarea restrictiilor de pe piata muncii, incepand cu ianuarie 2014.

Muiznieks a criticat aspru limbajul folosit de britanici in dezbaterea politica, declarand ca aceasta tendinta trebuie "inversata". "Scena politica in anumite tari, inclusiv in Marea Britanie si Germania, a ajuns sa fie animata de dezbateri aprinse in legatura cu amenintarea unui «aflux» iminent. (...) Cetatenii din tarile Europei Occidentale sunt avertizati cu privire la rezultatul dezastruos al viitoarei «invazii» de romi din Romania si Bulgaria pe teritoriile lor".

"Ar trebui sa se intervina pentru a se pune capat acestei retorici rusinoase. A trata cetatenii bulgari si romani ca pe o calamitate este pur si simplu inacceptabil", a declarat Nils Muiznieks.

Eric Pickles, ministrul britanic pentru Comunitati si Administratia Locala a declarat ca un "aflux" de romani si bulgari ar putea accentua problema locuintelor.

Parlamentarul conservator Philip Hollobone declarase ca este "o nebunie sa ne deschidem granitele pentru 29 de milioane de persoane, cand nu avem nici cea mai vaga idee cat de multi vor veni aici".

Premierul David Cameron a anuntat un program de politici de descurajare a imigrantilor care doresc sa profite de sistemul social britanic.