Potrivit Berkshire, majoritatea celor peste 90 de afaceri ale grupului se confruntă cu efecte negative ”de la relativ minore la grave” din cauza COVID-19, boala provocată de noul coronavirus caare afectează întreaga economie mondială, veniturile scăzând considerabil în aprilie chiar şi în cazul unor operaţiuni considerate ”esenţiale”.

Volumul bunurilor de consum şi de cărbune transportate de operatorul feroviar BNSF a scăzut, în timp ce grupul de asigurări Geico a alocat fonduri pentru primele de asigurări auto pe care nu se mai aşteaptă să le încaseze.

Unele companii ale grupului au redus salariile şi au trimis angajaţii în şomaj tehnic, iar retaileri precum See’s Candies şi Nebraska Furniture Mart şi-au închis magazinele, scrie News.ro.

Buffett a permis ca rezerva de numerar a Berkshire să crească la un nivel record de 137,3 miliarde de dolari, de la 128 de miliarde de dolari la sfârşitul anului 2019. Creşterea reflectă incapacitatea miliardarului de a face achiziţii majore pentru conglomeratul cu sediul central în Omaha şi reticenţa sa de a cumpăra acţiuni.

”De-a lungul timpului, Buffett a fost vizibil pe timp de criză, încurajând investitorii să profite de acţiunile vândute pe piaţă, dar dacă nu vede oportunităţi nici în propriile acţiuni, atunci ce să credem?”, a spus Jim Shanahan, analist la firma Edward Jones din St. Louis.

Shanahan a spus că Berkshire ”este atât de bine poziţionat pe cât este posibil”, fapt care reflectă afacerile diversificate şi lichidităţile substanţiale şi accesul la capital. Analistul recomandă achiziţia de acţiuni Berkshire.

Berkshire Hathaway şi-a vândut participaţiile deţinute la cei mai mari operatori aerieni americani

Miliardarul Warren Buffett a anunțat la adunarea anuală a companiei că Berkshire Hathaway şi-a vândut participaţiile deţinute la cei mai mari patru operatori aerieni din Statele Unite, afirmând că ”lumea s-a schimbat” pentru industria aviatică.

La sfârşitul anului 2019, grupul avea în portofoliu deţineri importante la companiile aeriene, respectiv o participaţie de 11% la Delta Air Lines, 10% la American Airlines, 10% la Southwest Airlines şi 9% la United Airlines, potrivit raportului anual al companiei.

Berkshire Hathaway era unul dintre cei mai importanţi deţinători individuali de acţiuni la cele patru companii aeriene, iar în 2016 anunţase că a început să investească în operatorii aviatici, după ce ani de zile a evitat să facă acest lucru.

Acţiunile companiilor aeriene au fost afectat grav de prăbuşirea cererii pentru călătorii aeriene în Statele Unite, din cauza pandemiei de coronavirus. Operatorii aerieni americani anulează sute de mii de zboruri, parcând mii de avioane, cererea din SUA scăzând cu circa 95%, nefiind clar când vor reveni pasagerii.

Am luat această decizile în privinţa companiilor aeriene. Ne-am retras banii, chiar dacă am înregistrat o pierdere substanţială. Nu vom finanţa o companie despre care considerăm că va consuma bani în viitor”, a explicat miliardarul.

Buffett a spus că Berkshire a investit 7-8 miliarde de dolari în cele patru companii aeriene, inclusiv în American Airlines Group.

”Nu am obţinut nici pe departe 7-8 miliarde de dolari, iar asta a fost greşeala mea. Eu sunt cel care am luat decizia”, a spus acesta.

Southwest, American şi United au refuzat să comenteze. Delta a anunţat într-un comunicat că ştie despre vânzare şi că ”are un respect deosebit pentru Buffett şi echipa Berkshire.

Compania a adăugat că ”îşi păstrează încrederea că punctele forte care stau la baza afacerilor Delta – oamenii, brandul, reţeaua soliditatea operaţională – vor rezista, iar Delta va reuşi”.