În acest context, agenţia de evaluare S&P Global Ratings a redus din nou estimarea privind avansul PIB-ului SUA, transmite Reuters.

În încercarea de a proteja cea mai mare economie mondială de efectelor negative ale epidemiei, Rezerva Federală a SUA (Fed) a redus marţi dobânda de referinţă cu o jumătate de punct procentual (0,50%).

Anterior, S&P estima un avans al economiei SUA aproape de 1% în primul trimestru din 2020, faţă de prognoza precedentă de 2,2% înainte de declanşarea epidemiei, fiind aşteptată o redresare în următoarele trimestre.

Acum agenţia previzionează un avans al PIB-ului SUA de asemenea aproape de 1% în trimestrul doi din 2020

"Nu ştim gradul de extindere al duratei virusului, nici obstacolele care ar mai putea apărea. Prin urmare, estimarea actualizată se bazează pe opinia noastră că efectele negative la adresa creşterii economiei SUA se vor fi prelungi probabil în trimestrul doi din 2020 şi ar putea fi chiar mai grave decât am previzionat anterior", a apreciat Beth Ann Bovina, economist în cadrul S&P.

"Cu siguranţă nu vor fi afectate doar importurile (din perspectiva lanţului de furnizare) ci şi exporturile deoarece expunerea exporturilor americane la China ca procent din PIB este de doar 0,6% în timp ce importurile din China reprezintă aproape 3% din PIB", a adăugat oficialul agenţiei.

China este al treilea mare partener comercial al SUA.

PIB-ul SUA a crescut anul trecut cu 2,3%, conform celei de-a doua estimări publicate săptămâna trecută de Departamentul american al Comerţului. Este cel mai lent ritm de creştere din 2016 şi vine după un avans de 2,9% în 2018. Ţinta de 3% a administraţiei Trump rămâne greu de atins, în pofida reducerilor masive de taxe, apreciază analiştii.