Rezultatul sondajului publicat vineri da un avantaj membrilor Partidului Conservator al premierului David Cameron care sustin retragerea Marii Britanii din UE.

Cameron va participa la alegerile nationale din 2015 cu o platforma conservatoare care include organizarea unui referendum pe tema retragerii tarii din UE, desi el sustine, personal, ca este pentru apartenenta Marii Britanii la Uniune.

Sondajul a fost realizat in perioada 2-12 septembrie, in randul a 1.024 de lideri de afaceri.

Cercetarea arata ca oamenii de afaceri vor renegocierea a noua reglementari europene, intre care limitarea numarului de ore de munca, fiscalitate, protectia datelor, mediu, sanatate si siguranta. Chiar si asa, 49% dintre repondenti ar vota pentru ramanerea tarii in UE, iar 39% pentru iesirea acesteia. Liderii de afaceri considera in proportie de 37% ca beneficiile aduse de apartenenta la UE sunt mai mari decat costurile.

"Va fi pentru multi o surpriza ca un sondaj national in randul liderilor de afaceri arata ca o majoritate clara sprijina modificarea Tratatului UE si revenirea la o relatie de tip comercial. Presiunea este pe guvern, sa obtina un acord mai bun din partea Bruxelles-ului si sa faciliteze crearea de locuri de munca in Marea Britanie", a declarat Matthew Elliott, director general al organizatiei Business for Britain, care a comandat sondajul.

Cameron nu poate trece prin guvern o lege referitoare la referendum din cauza opozitiei partenerilor de coalitie liber-democrati. In schimb, conservatorii au propus un proiect de lege care sa garanteze organizarea referendumului pana la sfarsitul anului 2017. Proiectul se afla in prezent in Parlament.