Exercitiu de imaginatie: datoria SUA, cat Statuia LIbertatii sau National Arena. Vezi LIVE cum creste

Echipa de analisti a Credit Suisse considera ca exista o probabilitate de 50% pentru o retrogradare a Statelor Unite, insa ramane increzatoare ca o astfel de situatie nu va conduce la dezastru.

"Credem ca exista o probabilitate de 50% ca Statele Unite sa fie retrogradate. Asa ceva s-ar putea intampla si daca plafonul de indatorare al tarii este majorat. Ne indoim ca va avea mare efect", a afirmat Andrew Garthwaite, seful diviziei de strategtie a bancii elvetiene.

Daca plafonul indatorarii SUA nu este majorat, insa statul nu intra in incetare de plati, va urma totusi o periaoda dificila pentru economie, a avertizat el.

"Fiecare luna in care limita indatorarii nu este majorata ar putea avea un impact negativ de 0,5-1 puncte procentuale in PIB", a afirmat Garthwaite.

In acest caz, pietele de capital ar pierde 10-15%, determinand Congresul sa gaseasca o solutie. Investitorii, in opinia analistului Credit Suisse, ar trebuie sa se orienteze catre actiunile mai sigure si sa renunte la plasamentele in dolari.
Totusi, cel mai pesimist scenariu este intrarea SUA in incetare de plati.

"Asa ceva este putin probabil, dar daca se intampla, PIB-ul ar putea sa scada cu 5%, iar actiunile cu 30%", a spus Garthwaite.

Intr-o astfel de situatie dezastroasa, analistul Credit Suisse recomanda actiunile companiilor care dispun de lichiditati importante, precum Centrica, Sanofi, Novartis, Compass, Pfizer, Philip Morris sau Merck.

Citeste si:

Cea mai mare banca din Europa ar putea desfiinta peste 100.000 de locuri de munca

Cele mai vulnerabile banci europene la criza