luna august, creditele neperformante aflate in portofoliile bancilor erau in valoare de 180,94 miliarde de euro.

Cresterea imprumuturilor neperformante a fost limitata totusi de scaderea creditelor totale aflate in portofoliile bancilor de la 1.490 miliarde de euro in luna august la 1.480 de miliarde de euro in septembrie, ca urmare a reducerii operatiunilor de creditare efectuate de institutiile financiare.

Economia spaniola va inregistra crestere in actualul trimestru si pe parcursul anului viitor, dar creditele neperformante vor fi un factor negativ pentru o perioada, arata analistii.

Potrivit unui raport al Comisiei Europene publicat luni, citat de AFP, Spania a facut progrese in stabilizarea sectorului financiar, proces care este insotit de revenirea increderii investitorilor.

Raportul a fost realizat in cadrul supravegherii stricte de catre troica creditorilor tarii, respectiv FMI, Comisia Europeana si Banca Centrala Europeana (BCE), a respectarii conditiilor atasate ajutorului de urgenta in valoare de 41,3 miliarde de euro acordat pentru sustinerea bancilor in iulie 2012.

Analiza a fost publicata la cateva zile dupa ce Eurogroup a anuntat ca Spania va iesi in luna ianuarie din programul de ajutor.

Potrivit Comisiei Europene, mediul economic continua sa aiba un efect negativ asupra sectorului bancar, constituind principalul factor de risc. Executivul UE a avertizat vineri in legatura cu riscurile implicate de eventualele derapaje bugetare, intr-o tara in care somajul se afla la un nivel record, de 25,98%.