Aproximativ 40% (26 miliarde de euro) din suma totala a creditelor neperformante, de 66 miliarde de euro, este acoperit de provizioane, se arata in raport, citat de cotidianul elen Kathimerini, preluat de Mediafax.

Calitatea portofoliilor de credite ale bancilor elene continua sa se inrautateasca din cauza recesiunii, au afirmat reprezentantii Comisiei Europene (CE), Bancii Centrale Europene (BCE) si FMI.

Bancile din Grecia vor fi supuse in toamna unor teste de stres, pentru a le evalua capacitatea de a rezista crizei, se arata in raport. Troica noteaza succesul procesului de recapitalizare ale celor patru mari banci de importanta sistemica din Grecia - National Bank of Greece, Alpha Bank, Piraeus Bank si Eurobank - cu o participare a investitorilor privati in valoare totala de 3,06 miliarde de euro la primele trei.

Eurobank nu a reusit sa atraga capital privat suficient astfel incat sa evite preluarea managementului bancii de catre stat, dar intentioneaza sa revina sub control privat in timp cat mai scurt.

Grecia a fost salvata prin doua pachete de imprumuturi externe in valoare de peste 200 de miliarde de euro incepand din 2010, dupa ce indatorarea foarte ridicata a tarii a facut imposibila rostogolirea datoriei pe piata financiara. Grecia va inregistra in 2013 al saselea an de recesiune, estimeaza economistii.

Recesiunea si somajul foarte ridicat afecteaza afacerile bancilor, dupa ce acestea au inregistrat pierderi uriase din participarea intr-un program de stergere a peste 100 de miliarde de euro din datoria statului elen. Somajul din Grecia a urcat de la 26,8% in martie la 26,9% in aprilie, un nou nivel record. In randul tinerilor cu varste de 15-24 ani rata smajului a avansat de la 51,5% in aprilie 2012 la 57,5% in aprilie anul acesta.

Eurobank detine in Romania Bancpost, National Bank of Greece este prezenta prin Banca Romaneasca, iar Piraeus Bank si Alpha Bank au operatiuni sub brand propriu.