Atractivitatea obligatiunilor pe 10 ani este sustinuta si de cresterea economica din trimestrul al patrulea, primul avans trimestrial din mai mult de doi ani.

Secretarul general al Partidului Democrat, Matteo Renzi, a declarat joi ca vrea sa evite organizarea de noi alegeri.

"Asteptarile sunt ca presedintele sa ii ceara lui Renzi sa incerce sa formeze un nou guvern. Este clar ca pietele au incredere ca Renzi ar putea fi capabil sa adopte reformele mult-asteptate. stirile, cel putin pe termen scurt, sunt pozitive", a declarat Mathias Van Der Jeugt, analist la KBC Bank in Bruxelles.

Randamentul obligatiunilor cu maturitate de 10 ani a scazut cu 0,03 puncte procentuale, la 3,68%, aproape de cel mai redus nivel de dupa februarie 2006, de 3,66%, atins pe 12 februarie.

Letta si-a prezentat vineri demisia in mod oficial, fapt ce permite presedintelui Giorgio Napolitano sa inceapa discutii cu partidele politice pentru desemnarea unui nou premier.

PIB-ul Italiei a urcat cu 0,1% in trimestrul patru, fata de trimestrul al treilea, cand a stagnat, potrivit datelor publicate vineri de biroul de statistica Istat.

In zona euro, economia a crescut cu 0,3% in trimestrul al patrulea, peste estimarile analistilor, de 0,2%, potrivit datelor biroului european de statistica, Eurostat.

Randamentul obligatiunilor Spaniei pe termen de 10 ani a scazut cu 0,04 puncte procentuale, la 3,59%, dupa ce a atins 3,57%, nivel minim dupa luna martie 2006. Randamentul obligatiunilor portugheze cu maturitate similara a coborat cu 0,08 puncte, la 4,94%.

Germania, Franta si Belgia au inregistrat cresteri ale randamentelor obligatiunilor pe 10 ani, ca urmare a scaderii cererii pentru active considerate plasamente sigure.