Biroul National britanic de Statistica (ONS) a anuntat ca migratia neta - numarul persoanelor care vin in Marea Britanie minus numarul celor care pleaca din tara - a crescut la 212.000 in 2013, in contextul in care in 2012 era de 154.000 de persoane. 

Premierul David Cameron afirma ca vrea sa reduca migratia neta la mai putin de 100.000 de persoane pana in 2015.  Cresterea pare ca a fost cauzata de numarul tot mai mare de cetateni din cadrul Uniunii Europene (UE) care migreaza in Marea Britanie, potrivit postului, care adauga ca s-au inregistrat cresteri al numarului de imigranti din Polonia, Spania, Italia si Portugalia. 

Aproximativ 24.000 de cetateni din Romania si Bulgaria au sosit in decurs de un an, pana in septembrie 2013, de aproape trei ori mai multi decat cei 9.000 care au migrat in intervalul de un an dinainte, a precizat ONS, intr-un raport. Aproximativ 70% au venit sa munceasca, iar restul de aproximativ 30% au venit la studii, potrivit aceleiasi surse. 

Date oficiale cu privire la numarul de romani si bulgari care au sosit in Marea Britanie dupa anularea restrictiilor pe piata muncii impuse celor doua tari, la 1 ianuarie, nu au fost date publicitatii inca. Pe de alta parte, s-a inregistrat o scadere a migrarii din tari care nu sunt membre UE, potrivit datelor citate. 

Cresterea cu 58.000 de persoane a migratiei nete reprezinta o "lovitura" la adresa politicii premierului David Cameron si ministrului de Interne Theresa May, care vizeaza reducerea nivelului acestui indicator cu "zeci de mii" de persoane pana la alegerile din mai 2015, comenteaza BBC. 

Nivelul migratiei nete a scazut "semnificativ" in primii doi ai mandatului actualei coalitii de guvernamant, alcatuite din conservatori si liberal-democrati, in urma aplicarii unor masuri de reducere a numarului de vize acordate unor "falsi" studenti si de consolidare a restrictiilor impuse migrantilor din afara UE. 

Insa nivelul a inceput sa creasca din nou la sfarsitului anului trecut, in contextul unei scaderi a numarului britanicilor care au emigrat in alte tari si unui aflux de cetateni UE din tari aflate intr-o situatie economica dificila, ca Spania, Portugalia si Grecia.