Conform noilor date, creşterea anuală a PIB-ului Germaniei s-a situat la 0,6% în 2019, cea mai slabă performanţă din 2013.

Cea mai mare economie europeană a înregistrat o creştere zero în ultimele trei luni din 2019, după un avans de 0,2% în trimestrul trei din 2019. Analiştii se aşteptau la un avans al PIB-ului de 0,1% în perioada octombrie - decembrie 2019.

Consumul privat şi cheltuielile guvernamentale au sprijinit evoluţia economiei, iar dacă aceste două sectoare vor înregistra o încetinire anul acesta, temerile privind inflaţia ar putea spori. Investiţiile în sectorul construcţiilor au crescut în trimestrul patru din 2019, în timp ce cheltuielile cu utilajele şi echipamentele au scăzut considerabil, a precizat Destatis. De asemenea, exporturile s-au redus în ultimele trei luni din 2019.

"Credem că economia va continua să flirteze cu recesiunea în prima jumătate a acestui an", a avertizat Andrew Kenningham, de la Capital Economics.

În ritm anual, economia Germaniei a crescut cu 0,4% în trimestrul patru din 2019, după o expansiune de 0,6% în precedentele trei luni.

Analiştii consideră că majorarea salariilor şi nivelul scăzut record al şomajului au sprijinit în ultimii ani expansiunea economiei germane, care în mod tradiţional este dependentă de exporturi. Industria dependentă de exporturi se confruntă cu reducerea cererii de peste hotare, de tensiunile comerciale globale şi de incertitudinile legate de Brexit.