Aprecierea dolarului a dus la scaderea exporturilor si incetinirea avansului PIB-ului SUA, dar Fed "monitorizeaza atent" evolutiile economice si financiare globale si estimeaza impactul lor asupra pietei fortei de munca si asupra inflatiei, potrivit FOMC.

Institutia a dat indicii privind momentul in care ar putea majora rata dobanzii, dar a previzionat ca piata muncii din SUA va ramane solida, iar inflatia va creste.  

Mohamed El-Erian, consilier economic la Allianz: "Declaratiile Fed arata ca, in absenta unui avans semnificativ al economiei americane, tara ramane vulnerabila la evolutiile economice externe si la volatilitatea de pe pietele financiare", transmite Agerpres.

In decembrie, Fed a majorat dobanda de politica monetara pentru prima data in aproape 10 ani, apreciind ca prima economie a lumii a depasit daunele provocate de criza financiara din 2007-2009.  

Comitetul de politica monetara al Rezervei Federale a precizat ca a decis sa majoreze rata dobanzii pentru fondurile federale cu un sfert de punct, pana la un interval cuprins intre 0,25 si 0,50%. De asemenea, FOMC a majorat si dobanda platita pentru rezervele excedentare pe care bancile le depun la Fed pana la 0,50%.  

Fed a precizat ca majorarea este doar inceputul unui ciclu treptat de inasprire a politicii monetare, adaugand ca va pune accentul pe monitorizarea inflatiei, care ramane mult sub tinta.  

Ritmul de crestere al economiei americane in T3 2015 a fost usor mai redus decat s-a estimat initial, deoarece cheltuielile solide de consum au compensat eforturile de reducere a stocurilor.  

Conform datelor revizuite publicate luna trecuta de Departamentul american al Comertului, PIB al SUA a inregistrat, in perioada iulie - septembrie 2015, o crestere anuala de 2%, fata de un avans de 2,1% estimat luna trecuta.

Economistii se asteapta la o expansiune solida in ultimul trimestru al anului, deoarece fundamentele raman solide.   Analistii prevad un avans de 1,9% al economiei SUA in T3 din 2015, dupa o expansiune de 3,9% in precedentele trei luni.