Cheltuielile de consum, care reprezinta circa 70% din PIB-ul SUA, au inregistrat cea mai lenta crestere din ultimul an.

Americanii isi reduc cheltuielile din cauza crizei datoriilor din Europa si a incertitudinilor legate de politica fiscala din SUA, care afecteaza increderea in economie si implicit vanzarile unor companii precum United Parcel Service si Procter&Gamble.

Incetinirea cresterii economice face mai dificila reducerea somajului, justificand de ce presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a declarat ca institutia este pregatita sa intervina cu noi masuri de stimulare, daca va fi nevoie.

"Incepem semestrul al doilea de pe o baza nu prea buna. Economia incetineste notabil. Avand in vedere riscurile, este improbabil ca Fed sa ramana in expectativa pentru tot restul anului", a declarat Michael Hanson.

Cheltuielile de consum au crescut cu 1,5% in perioada aprilie-iunie, fata de 2,4% in trimestrul anterior. Analistii anticipau un avans de 1,3%.

Locurile de munca si economia sunt temele centrale ale campaniei prezidentiale din Statele Unite, in care se confrunta presedintele Barack Obama si republicanul Mitt Romney.