Un exemplu in acest sens este Usina Batatais SA, un procesator de trestie de zahar din Sao Paulo. Ca urmare a cresterii marjelor de profit la etanol, compania a decis sa utilizeze o parte mai mare din recolta de trestie de zahar pentru a produce etanol, iar productia de zahar brut a ramas nemodificata.

Chiar daca preturile la zahar au crescut recent, "nu mai este timp si nici trestie" pentru a mai face o schimbare, declara presedintele Usina Batatais SA, Bernardo Biagi.

Aceeasi poveste se repeta pe teritoriul Braziliei, cel mai mare producator si exportator mondial de zahar. Aceasta ar putea exacerba deficitul mondial de aprovizionare cu zahar dupa ce seceta a afectat deja recoltele din India si Thailanda, al doilea exportator mondial. Preturile la zahar se apropie de cel mai ridicat nivel din ultimii doi ani iar fondurile speculative pariaza ca avansul va continua.

"Marjele de profit la etanol au fost bune, iar acest lucru a redirectionat mai mult zahar spre industria etanolului. Daca te uiti la productia mondiala de zahar, zona de centru-sud a Braziliei este singurul punct stralucitor in ceea ce priveste productia mondiala", a declarat Arlan Suderman, economist sef la INTL FCStone Financial Inc. in Kansas City.

Preturile la zahar brut au crescut cu 23% in acest an pana la 18,75 centi livra la Bursa ICE Futures U.S. din New York. Vineri cotatiile au ajuns la 18,79 centi livra, cel mai ridicat nivel de dupa data de 23 iunie 2014. Fondurile speculative si-au crescut pozitiile long pe aceasta materie prima cu 4,9% pana la 222.686 contracte futures si optiuni, cel mai ridicat nivel de dupa 2006.

Atat analistii cat si traderii se asteapta la noi cresteri de preturi. Cotatiile futures ar putea ajunge la 19,9 centi livra pana la finele anului, potrivit estimarilor analistilor intervievati de Bloomberg News. Mai mult de jumatate dintre cei intervievati se asteapta ca pretul zaharului sa ajunga la 20 de centi livra, ceea ce ar reprezenta cel mai ridicat nivel de dupa luna octombrie 2013.

"Chestiunile legate de vreme si deficit de aprovizionare vor tine piata pe o tendinta crescatoare", sustine Donald Selkin, analist la National Securities Corp. in New York, care sustine ca in cateva saptamani cotatiile futures vor ajunge la 20 de centi livra.

Preturile au crescut timp de patru luni consecutive din cauza conditiilor de seceta care au afectat recoltele de trestie de zahar din Thailanda si India, al doilea producator mondial. Potrivit Citigroup Inc, exporturile din America Latina nu vor fi suficiente pentru a echilibra piata mondiala.