"In timp ce alte tari combat cu succes saracia, in Europa creste. (...) Consecintele pe termen lung ale acestei crize nu au aparut inca. Problemele vor fi resimtite timp de decenii, chiar daca economia isi revine in viitorul apropiat (...) Ne intrebam daca noi, la nivelul continentului (Europa, n.r.) intelegm ce ne-a lovit", noteaza organizatia internationala, citata de cotidianul britanic The Guardian.

Raportul critic al Crucii Rosii, obtinut in exclusivitate de publicatia britanica, contine perspective foarte pesimiste pentru zeci de milioane de europeni.

Somajul in masa, mai ales in randul tinerilor, 120 de milioane de europeni care traiesc la limita saraciei, riscurile tot mai mari de tulburari sociale si instabilitate politica, estimate a fi de doua-trei ori mai mari decat in alte zone ale lumii, precum si nesiguranta ridicata din randul clasei de mijloc fac impreuna viitorul european mai nesigur decat in orice alt moment de dupa Al Doilea Razboi Mondial.

"Milioane de europeni traiesc in nesiguranta, fara sa stie la ce sa se astepte in viitor. Este una dintre cele mai periculoase stari psihologice. Vedem cum disperarea tacuta se intinde in randul europenilor, ducand la depresie, resemnare si pierderea sperantei. Comparativ cu 2009, noi milioane de oameni au ajuns sa stea la cozi pentru a fi ajutati cu alimente, fara acces la ingrijire medicala sau posibilitatea de a-si cumpara medicamente. Milioane de oameni nu au locuri de munca si multi dintre cei care lucreaza inca au dificultati sa-si intretina familiile, din cauza salariilor insuficiente si preturilor in crestere puternica", noteaza organizatia internationala.

Numarul persoanelor care depind de Crucea Rosie a crescut in 22 de tari analizate cu 75% in perioada 2009-2012.

Sondajul Crucii Rosii, derulat in prima jumatate a acestui an, a vizat cele 28 de state membre UE si 14 tari din Balcani, Europa de Est si Asia.

In UE, impactul puternic al crizei nu s-a limitat la periferia zonei euro, ci s-a intins si catre state "de succes", precum Germania sau tarile nordice.

In pofida succesului Germaniei de a evita rate ridicate ale somajului, un sfert dintre persoanele angajate au salarii mici. Astfel, jumatate din noile contacte de munca de dupa 2008 sunt slab platite, cu norma redusa si de obicei fara contributii la asigurari sociale.

In statele baltice si Ungaria, pana la 13% in populatie a parasit tara in ultimii ani din cauza dificultatilor economice. Studiul noteaza un trend tot mai puternic de migratie, in principal dinspre Est spre Vest, in cautare de locuri de munca.

Criza locurilor de munca este una dintre cele mai grave probleme pentru UE si zona euro. Dintre cei peste 26 de milioane de someri din UE, 11 milioane nu au mai lucrat de peste un an, dublu comparativ cu 2008, cand a izbucnit criza financiara la nivel global.

Ratele somajului in randul tinerilor variaza intre 33% si 60% intr-un sfert dintre tarile analizate. La fel de distructiv pentru familii este si somajul pentru categoria de varsta 50-64 de ani, aproape dublu la nivelul UE fata de 2008.