Cu cât îl plătește Facebook pe Mark Zuckerberg. Compensația a crescut cu peste 50%, pe fondul costurilor mai ridicate cu securitatea personală

Mark Zuckerberg
Compensaţia directorului general al Facebook, Mark Zuckerberg, a urcat cu 53,5% în 2017, la 8,9 milioane de dolari, pe fondul costurilor mai ridicate legate de securitatea personală a miliardarului de 33 de ani, transmite Reuters, preluată de Agerpres.
Aproximativ 83% din compensaţie a reprezentat cheltuieli legate de securitate, restul fiind alocat în mare parte folosirii aeronavelor private de către Zuckerberg.
În 2017, Mark Zuckerberg a cheltuit mulţi bani pe călătorii, după ce s-a angajat să viziteze toate statele SUA în care nu fusese până atunci.
Cheltuieli legate de securitate au urcat la 7,3 milioane de dolari anul trecut, de la 4,9 milioane de dolari în 2016.
Compania Facebook a plătit pentru instalarea şi menţinerea măsurilor de securitate la reşedinţele personale ale lui Zuckerberg, care deţine proprietăţi în San Francisco şi Palo Alto.
Salariul de bază al lui Mark Zuckerberg este în continuare de un dolar, în timp ce drepturile sale de vot la Facebook au urcat uşor, la 59,9%, în 2017.
Reţeaua de socializare este afectată de dezvăluirile din scandalul Cambridge Analytica care au apărut la mijlocul lunii martie şi au lovit imaginea companiei, provocând scăderea valorii acţiunilor sale la bursă.
Datele a circa 87 de milioane de utilizatori - cifra comunicată de Facebook - au fost folosite în mod abuziv de către firma britanica de consultanţă politică, înainte ca Facebook să înceapă să impună restricţii în 2014. Cambridge Analytica a fost implicată apoi în campania electorală a candidatului republican la preşedinţia SUA în 2016, Donald Trump.
Pe acelasi subiect:
Prima pagina pe scurt:
Ministrul Mediului spune că nu se va introduce nicio formă de taxă auto anul acesta: Cu siguranţă nu se va mai introduce vreodată taxa în forma în care a existat
Malta și România au avut cel mai mare deficit bugetar din UE în T3, pe fondul unui deficit istoric în blocul comunitar
Companiile pot oferi angajaților care lucrează de acasă bani pentru utilități și achiziția de echipamente de birou. PwC: Două treimi din angajatori spun că vor aplica această facilitate fiscală
