Cancelarul conservator, care traverseaza Germania in toate directiile, se bazeaza pe numele si bilantul sau pentru a incerca sa mobilizeze alegatorii.

Ea asigura peste tot unde se duce: "Veti avea Merkel doar cu CDU", cerand alegatorilor sa voteze pentru Uniunea crestina-democrata, partidul sau.

Este un mesaj pe care l-a repetat din nou la sfarsitul zilei in capitala Bavariei, o regiune unde tabara sa (CSU, partidul bavarez infratit cu CDU) a primit majoritatea voturilor duminica trecuta in cursul unui scrutin regional. Sambata, Munchen va inaugura cel de-al 180-lea Festival al Berii care, din cauza alegerilor, capata anul acesta accente politice.

"Va cerem, mergeti la vot si acordati voturile pentru CSU pentru ca noi sa putem spune duminica: Germania are un guvern stabil", a declarat Merkel in fata a aproximativ 7.000 de persoane care au aplaudat-o cu caldura.

In sistemul german se voteaza separat pentru un deputat si un partid.

"Merita sa ne luptam pentru asta pana in ultima zi", a subliniat ea, alaturi de Horst Seehofer, marele castigator al alegerilor regionale bavareze de saptamana trecuta.

Angela Merkel se teme ca alegatorii nu vor fi tentati sa-l sustina pe aliatul sau, Partidul liberal (FDP) aflat intr-o pozitie nefavorabila in sondaje, pentru a salva coalitia aflata la putere de patru ani.

"Daca credeti ca e bine sa continui sa fiu cancelarul vostru, atunci va cer cel de-al doilea vot", a insistat ea vineri, la fel ca si in ultimele zile. "Ma cunoasteti, am reusit impreuna sa facem ca in 2013 un numar mare de oameni sa o duca mai bine ca in 2009", a mai afirmat Merkel.

La varsta de 59 de ani, presedinta CDU este la un pas de a obtine un al treilea mandat de cancelar.

Personalitatea politica preferata a germanilor, cu mult inaintea principalului sau adversar, candidatul Partidului social-democrat (SPD) Peer Steinbruck, ar putea fi constransa sa negocieze o alianta cu aceasta formatiune, la fel ca in timpul primului sau mandat (2005-2009).

Instanta morala in Germania, presedintele federal Joachim Gauck a facut apel solemn catre cei 61,8 milioane de alegatori germani sa mearga in numar mare la urne duminica. Acest pastor, care a luptat pentru instaurarea democratiei in fosta RDG comunista, a lansat un mesaj video: "Avem alegerea".

"Este ceva ce milioane de oameni din lume doresc", a subliniat el in timp ce absenteismul a atins un record, de aproape 30 la suta, la ultimele alegeri legislative de acum patru ani.