Turismul in Cuba a explodat dupa ce SUA au anuntat in luna decembrie 2014 ca va relua relatiile diplomatice cu Havana, astfel ca anul trecut insula din Caraibe a primit un numar record de 3,5 milioane de vizitatori.

Acest aflux de vizitatori a dus facilitatile turistice la limita, ceea ce a determinat hotelurile sa majoreze semnificativ preturile si a dat nastere la intrebari cu privire la modul in care Cuba va absorbi numarul crescut de vizitatori care va aparea dupa ce companiile aeriene americane vor demara zborurile spre Cuba la finele acestui an.

"Odata cu cresterea cererii au aparut probleme cu confirmarea rezervarilor si o serie de intarzieri la aeroporturi, in special cel din Havana", a declarat ministrul cubanez al Turismului, Manuel Marrero.

Potrivit acestuia, numarul de vizitatori inregistrat in acest an a crescut cu 13,5%, pana la 1,5 milioane. Dintre acestia, 94.000 au fost americani, in crestere cu 93% in ritm anual, si peste 115.000 au fost americani de origine cubaneza.

Manuel Marrero a anuntat ca trei noi hoteluri sunt in constructie in partea coloniala a Havanei si in plus au fost demarate licitatii pentru renovarea unor hoteluri existente. De asemenea, ministrul Turismului a anuntat ca exista planuri pentru extinderea aeroportului din Havana, dar nu a oferit alte detalii.

"Pana recent Cuba era o destinatie interzisa, nu doar pentru americani dar si pentru multi alti vizitatori din diferite tari care se temeau sa calatoreasca in aceasta insula", a declarat Jose Luis Perello, profesor la Universitatea din Havana.

Potrivit lui Eric Peyre, responsabil pentru operatiunile companiei hoteliere franceze Accor in Cuba, numarul turistilor europeni in Cuba a crescut cu 60% in primele patru luni ale acestui an. Peyre a precizat ca amenintarile la adresa securitatii turistilor in destinatiile traditionale de vacanta ale europenilor, cum sunt Orientul Mijlociu sau Africa, au crescut atractivitatea Cubei. "Air France are 11 zboruri pe saptamana. Saptamana trecuta au semnat acorduri pentru cresterea numarului zborurilor la 28 pe saptamana", a spus Eric Peyre.

Accor are trei hoteluri in Cuba, inclusiv Hotel Seville din partea veche a Havanei, preferat de fostul gangster american Al Capone, care potrivit lui Eric Peyre este ocupat complet pentru restul acestui an. "Anul trecut o camera cu mic dejun la Hotel Seville costa 120 de dolari, acum costa 180 de dolari iar in noiembrie va costa 280 de dolari", a spus responsabilul Accor.