În rândul celor câteva zeci de rezidenţi ai localităţii, sentimentele sunt împărţite, alternând între o timidă mândrie locală şi regretul de a asista la ieşirea din UE a unui stat membru, relatează Karin Kessler, proprietara acelui teren.

Când s-a anunţat că Gadheim urma să devină centrul geografic al UE, Karin Kessler a crezut că era vorba despre o glumă de 1 aprilie, în 2017, la nouă luni după referendumul prin care Marea Britanie a votat pentru a părăsi Uniunea Europeană.

Cu toate acestea, calculul făcut de Institutul Francez pentru Informaţii geografice şi forestiere (IGN), bazat pe "un model gravitaţional", este foarte serios: 9 grade, 54 de minute, 7 secunde Est (longitudine) şi 49 de grade, 50 de minute şi 37 secunde Nord (latitudine) sunt coordonatele unui punct aflat la doar câteva sute de metri de casele aflate pe raza localităţii Gadheim, situată într-o regiune viticolă din sudul Germaniei.

"Fiul meu a găsit coordonatele şi mi-a trimis o fotografie pe WhatsApp", povesteşte Karin Kessler. "Am făcut zoom şi i-am răspuns: 'Ia te uită, se află pe terenul vecinului nostru'. Dar el mi-a răspuns astfel: 'Ba nu, se află la noi, pe câmp!'", a adăugat ea, potrivit Agerpres.

De atunci, municipalitatea locală şi Şcoala bavareză de amenajare peisagistică au creat o mică grădină în jurul punctului de acum a devenit celebru, deşi incertitudinea legată de data Brexitului a durat multe luni.

Pentru primarul Brigitte Heim, observarea tergiversărilor britanice timp de multe luni a fost "înfricoşătoare", dar rezidenţii au considerat întotdeauna notorietatea lor geografică un fel de "cadou pentru o perioadă limitată".

În această zonă viticolă, unii "au sperat că Brexitul nu va avea loc, pentru a păstra Europa aşa cum o cunoaştem", a explicat Jurgen Gotz, primarul din Veitshochheim, o comună apropiată de Gadheim.

Cu toate acestea, localităţile din regiune se mândresc cu legăturile pe care le au cu restul continentului, Veitshachheim fiind înfrăţit cu oraşe din Italia, Franţa şi Cehia, aflându-se totodată pe ruta unui important gazoduct european şi pe unul dintre traseele care duc spre Santiago de Compostela.

Pe viitor, "nimeni nu ştie ce efecte va avea Brexitul pentru Marea Britanie şi restul Europei", afirmă Jurgen Gotz. "Totul va depinde dacă Marea Britanie reuşeşte să profite de această ieşire, ceea ce ar putea să încurajeze alte state să o imite".

Un lucru este însă sigur: centrul geografic al UE se află doar temporar în Gadheim, care va pierde probabil acest statut într-o bună zi. "Sper că va fi aşa pentru că o nouă ţară se va fi alăturat UE, nu pentru că una va fi ieşit", a adăugat primarul german.