Koryo Tours este una dintre putinele agentii de turism care organizeaza excursii catre Coreea de Nord si catre zona demilitarizata dintre Republica Populara Democrata si vecinii din sud.

Cu o traditie de peste douazeci de ani in statul totalitar, compania a format legaturi stranse cu autoritatile de la Phenian, fapt care i-a permis sa puna la cale nu numai circuite turistice, dar si schimburi culturale si educationale sau evenimente sportive.

Recent, Nick Bonner, fondatorul agentiei, i-a rugat pe arhitectii nord-coreeni, in general constransi de directiile impuse de autoritati, sa isi exprime viziunea despre viitorul turismului, fara bariere. "Nu am stabilit niciun fel de limite in ceea ce priveste costurile, scara proiectelor sau posibilitatile fizice", spune Bonner.

Toti arhitectii din Coreea de Nord provin din randurile absolventilor Institutului de Arhitectura Paektusan si sunt angajati de guvern. "Nu exista proiecte private", dupa spusele lui Bonner, motiv pentru care acestora "le lipseste expunerea la arhitectura contemporana".

Totodata, autoritatile impun implementarea stilului traditional coreean, in conformitate cu invataturile lui Kim Jong-il. "Nu trebuie sa existe o forma moderna de arhitectura, lipsita de caracteristici traditionale", scria fostul lider in Despre Arhitectura, tratatul sau de 170 de pagini, scris in 1991.

In timp ce unele proiecte par, oarecum, inradacinate in realitate, o parte dintre acestea par desprinse din benzile desenate si filmele de animatie din anii '50 si '60, ca Dan Dare sau The Jetsons, relateaza The Guardian. Casele plutitoare si podurile serpuite par sa fie mai degraba rodul imaginatiei celor mici decat proiecte arhitecturale serioase.

Arhitectura sovietica se imbina cu idei futuriste in desenele realizate de nord-coreeni. Una dintre planse reprezinta un pod suspendat serpuit, in timp ce alta ilustreaza o casa zburatoare, care functioneaza si ca un aeroglisor.

Cladirile conice, asezate pe piloni, fabricile futuriste de matase, care promit sa uneasca muncitorii din zona rurala, si camerele de hotel cu pereti acoperiti cu placaj portocaliu aduc aminte de stilul arhitectural al anilor '70. "Proiectul nu si-a propus decat sa stimuleze angajamentul, ideile si discutiile", spune Bonner. "Unii spun ca expozitia e retro si kitsch, in timp ce altora li se pare amuzanta si inventiva", adauga el.

Proiectele realizate de arhitectii nord-coreeni sunt expuse in pavilionul national de la Bienala de Arhitectura de la Venetia.