Cu toate ca scadenta se apropie implacabil, Barack Obama prefera sa-i lase sa poarte batalia pe liderii celor doua tabere din Congres. Din cand in cand, lanseaza apeluri de la… marginea terenului.

"Faceti in asa fel incat reprezentantii vostri in Congres sa stie ce ganditi! Sunati-i, trimiteti-le e-mailuri, scrieti-le pe Twitter! Mentineti presiunea asupra Washingtonului!”, ii indeamna Barack Obama pe americani.

"In viziunea lui Barack Obama, amenintare inseamna sa-i indemne pe americani sa le trimita mesaje congresmenilor. Pai cu ce-i afecteaza asta pe congresmeni??? Asta nu-i mijloc de presiune!!”, comenteaza Larry Sabato, analist politic.

Si totusi, cum s-a ajuns la actuala criza, dupa ce in 2000, democratul Bill Cilnton a lasat bugetul federal pe plus? Intre timp au aparut o puzderie de cheltuieli noi. De cele adunate intre 2001 si 2009 e responsabil republicanul George W. Bush. Suplimentarile pentru sanatate ori sustinerea creditelor ipotecare au fost o nimica toata pe langa cresterea cheltuielilor pentru aparare.

"Au fost pornite doua razboaie, in Irak si-n Afganistan. Dar si astea sunt nesemnificative comparativ cu impactul reducerilor fiscale decise de Bush asupra bugetului federal", este de parere John Vause, corespondent CNN.

Iar dupa predarea stafetei catre democrati, deficitul a continuat sa creasca. "Presedintele Obama a promovat reforma asigurarilor de sanatate, mai precis 152 de miliarde de dolari. Se adauga reducerile fiscale, putin peste 400 de miliarde. Si desigur, Barack Obama a sustinut propriul pachet de stimulare a economiei, in valoare de peste 700 de miliarde de dolari. Ambii presedinti au cheltuit o groaza de bani pe perioade lungi, dar criza actuala s-a copt in ani de zile", mai comenteaza jurnalistul John Vause.