"Krysha" este un cuvant in limba rusa care inseamna "acoperis". Este totodata ceea ce cer oficialii corupti atunci cand fac verificari la firme. Acest tip de coruptie in Rusia are practic o conotatie de taxa de protectie, noteaza Ziarul Financiar.

Cei care nu beneficiaza de "krysha" se pot astepta la tot felul de inspectii, de la pompieri pina la garda financiara, pana in punctul in care firma nu mai poate plati amenzile. Daca proprietarul refuza in continuare sa coopereze, se poate deschide un mic dosar penal pentru " initiativa antreprenoriala ilegala".

Impotriva celor mai incapatanati oameni de afaceri, ale caroro firme sunt deseori vanate de competitie, se folosesc mijloace mai dure, cum ar fi asa-numitele "maski-shou", o adaptare fonetica a unei vechi productii de televiziune - "mask-show".

Aceasta metoda implica deseori grupuri mascate inarmate care patrund in sediul unei companii si confisca tot ce prind in cale. Metoda a fost folosita in nationalizarea din anul 2000 a postului de televiziune NTV si impotriva magnatului Mihail Hodorkovsky in 2003.

Citeste mai multe pe www.zf.ro