Programul guvernamental a fost instituit prima data in timpul mandatului lui Ronald Reagan, in incercarea de a oferi cat mai multor americani acces la serviciile telefonice, pentru a fi mai usor de conractat de catre angajatori sau pentru a tine legatura cu profesorii copiilor.

Republicanii, care au atacat inca de atunci programul, sustin ca numarul celor care au primit telefoane in timpul mandatului lui Barack Obama a crescut considerabil si considera ca este un mod de a arunca pe fereastra banii publici.

Potrivit Fox news, costurile cu programul Lifeline s-au dublat de la 722 milioane de dolari, in 2008, la 1,6 miliarde de dolari, in 2012. Numarul celor care au primit telefoane in 2008 nu se stie, insa in 2011 au beneficiat de program 3,8 milioane de americani.

O alta disputa este legata de faptul ca cel care ofera serviciile pentru acest program este cel mai bogat om al planetei, unele dintre aceste venituri fiind directionate in campania electorala a lui Obama. Desi Carlos Slim nu este american nativ, omul de afaceri are legaturi financiare stranse cu Obama, scrie presa de peste Ocean.

Slim detine Movil America, holding din care fac parte si Simple Mobile si TracPhone, providerul si compania care fabrica telefoanele din cadrul programului Lifeline. TracPhone castiga 10 dolari pentru fiecare telefon vandut prin programul guvernamental care se transforma intr-un profit de milioane de dolari, avand in vedere ca numarul celor care intra in program este in crestere.

O mare parte din profitul companiei ajunge la CEO-ul acesteia, Frederick F.J. Pollak, cunoscut si ca fiind un mare donator pentru campania democratilor.

Pollak si sotia sa Abigail, care este implicata in strangerea de fonduri pentru campania lui Obama, au donat 1,5 milioane de dolari pentru realegerea actualului presedinte.