"Dupa moartea regelui, eu nu ma astept la o schimbare semnificativa in politica petroliera a Arabiei Saudite si sper ca ei vor continua sa fie un factor de stabilitate pe pietele petroliere, mai ales in aceste zile dificile", a declarat Birol in cadrul forumului economic mondial.

Pretul petrolului a scazut puternic in ultimele luni din cauza unei cereri slabe si a unei oferte abundente.

Dupa anuntul mortii regelui, cursul petrolului a crescut subit cu 2% la bursa din New York, Arabia Saudita find primul exportator mondial de aur negru. In ultimele 8 luni, barilul de petrol s-a ieftinit cu mai bine de 50%, pe fondul ofertei foarte mari.

Arabia Saudita a refuzat pana in prezent sa isi reduca productia, contribuind la mentinerea unei oferte abundente si la scaderea pretului. Aceasta politica este destinata impiedicarii dezvoltarii unor surse neconventionale de petrol, mai scump de produs, dar ea a fost contestata chiar in cadrul OPEC, cartelul tarilor producatoare, de unii dintre membri.

In varsta de 90 de ani, regele Abdallah al Arabiei Saudite a murit vineri, iar fratele sau vitreg, printul Salman, in varsta de 79 de ani, i-a succedat la tron.

"A fost un mare om si Arabia Saudita a fost banca centrala a sectorului petrolier in cursul ultimelor decenii", a adaugat Birol, prezentand condoleante poporului saudit.

AIE este organizatia desemnata sa apere interesele tarilor consumatoare de petrol.

Citeste si:

Abdallah, regele care a transformat Arabia Saudita in cel mai mare producator de petrol din lume si si-a tinut regatul departe de revoltele din lumea araba. Povestea celui mai iubit monarh din Peninsula