O sursa guvernamentala a declarat pentru Reuters ca sunt prevazute cheltuieli in valoare de 13.000 de miliarde de yeni (echivalentul a 165,5 miliarde de dolari) pentru proiectele de reconstructie, pe langa cele 6.000 de miliarde de yeni (76,4 miliarde de dolari) bani alocati deja prin doua bugete suplimentare.

Investitorii mizeaza pe cheltuielile de reconstructie care sa scoata economia nipona din declinul provocat de dezastrul natural produs in martie, astfel incat aceasta sa revina la o crestere moderata in trimestrul al treilea din 2011.

De asemenea, guvernul japonez analizeaza emiterea unor obligatiuni speciale, reducerea unor cheltuieli si vanzarea unor active de stat, noteaza publicatia de afaceri Nikkei.

Ministerul japonez de Finante intentioneaza sa emita obligatiuni pe cinci ani, in timp ce guvernul ar putea majora impozitele pentru a rascumpara titlurile, potrivit sursei.

In jur de 8.000-9.000 de miliarde de yeni (echivalentul a 102 - 115 miliarde de dolari) ar putea fi cheltuite pentru imbunatatirea infrastructurii, iar alte 3.000 de miliarde de yeni (38,2 miliarde de dolari) pentru constructia de scoli si crearea de locuri de munca.

Programele de reconstructie ar putea fi gata in aceasta luna, coordonate de catre o comisie condusa de premierul Naoto Kan.

Citeste si:

Cum comenteaza un laureat al premiului Nobel in economie salvarea Greciei

Top 9 produse in care poti investi daca dolarul se depreciaza masiv