GOLD to go este un concept creat de compania germana TG Gold-Super-Markt, care s-a gandit la vanzarea si distributia lingourilor si monedelor din aur.

Miscarea nemtilor merge dincolo de forma traditionala de expunere si vanzare in magazine si banci.

Instalarea automatelor speciale reduce considerabil costurile cu spatiul, personalul si depozitarea, ce ar fi fost necesare in cazul unui magazin traditional.

In plus, clientii pot cumpara lingouri de aur la un pret mult mai mic decat o pot face direct la banci.

Dezvoltatorii GOLD to go urmaresc montarea aparatelor in locuri sigure din punct de vedere al securitatii, precum aeroporturi, banci, casinouri, hoteluri, magazine de bijuterii sau vase de croaziera.

In afara de finisajele placate cu aur si faptul ca sunt create din materiale antiglont, automatele GOLD to Go arata asemenea automatelor obisnuite. Numai ca in loc de ciocolata sau alte produse alimentare, ele distrbuie lingouri de aur de 24 de carate, intre unul si 10 grame ori sub forma unor monede perfecte pentru cadouri sau suveniruri, in cutii mici, elegante.

Desi scopul initital a fost acela de a crea un dispozitiv care sa promoveze comertul cu aur online, automatele au avut un succes rasunator, iar inventatorul lor, Thomas Geissler, a hotarat sa creeaze o retea la nivel mondial. “A avea aur in buzunar in aceste vremuri nesigure este un lucru inteligent, deoarece aurul se intoarce intotdeauna la adevarata lui valoare”, a spus acesta.

Primul automat de aur, lansat in Emirate

Primul astfel de automat de aur a fost instalat in Abu-Dhabi, capitala Emiratelor Arabe, in holul hotelului Palace pe in luna mai 2010, dupa ce un prototip al aparatului a fost testat in 2009 in aeroportul din Frankfurt, Germania. Dezvoltatorul a ales aceasta locatie pentru debutul oficial al aparatului datorita cererii mari de aur din zona.

In acelasi an a urmat deschiderea a noua aparate in Germania (Ausburg, Berlin, Bretten, Essen, Metzingen, Munich, Nuremberg, Reutlingen si Wiesbaden-Schierstein), unde au avut un succes urias. Geissler a considerat acest lucru ca fiind normal avand in vedere economia nesigura si trauma nemtilor care au suferit in urma hiperinflatiei din 1930.

“Investitorii germani au preferat mereu sa detina o parte din averea lor personala in aur, din motive istorice. Au pierdut totul de doua ori”, a explicat Geissler.

In prezent, exista 18 locatii in lume unde puteti sa va preschimbati banii in ceva mai stabil din punct de vedere economic, pe loc, 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana. Harta retelei de automate include locatii ca Las Vegas, Dubai sau Milano, dar si primul asemenea aparat din Regatul Unit, lansat ieri in capitala londoneza, in centrul comercial Westfield

Ce cred analistii despre bancomatele de aur

Aparatele sunt monitorizate din sediul lui Geissler din Reutlingen, Germania, iar pretul aurului este updatat la fiecare zece minute, in functie de pretul pietei. La prima vedere, aparatele au toate caracteristicile unui automat normal, dar hotii ar trebui sa nu se bazeze pe asta. Automatul este dotat cu un sistem antifurt de ultima ora despre care inventatorul declara: “Ca sa reusesti sa spargi unul din aceste aparate, ai nevoie de mai multi bani decat de valoarea aurului aflat in interior”.

Desi multi spun ca exista o piata reala pentru acest tip de aparate, analistii sunt de parere ca investitorii seriosi nu fac parte din ea. Jeffrey Nichols, directorul general al Asociatiei de Consultanti in Domeniul Metalelor Pretioase, spune ca poate intelege un turist care hotaraste din impuls sa isi achizitioneze un lingou din aur de la un automat, daca dispune de resursele necesare, dar nu si un om de afaceri calculat.

GOLD to go are, asadar, menirea de a demitiza aurul, de a-l aduce mai aproape de oameni, profitand de nesiguranta economica cu care se confrunta lumea la nivel mondial, concluzioneaza jurnalistii de la The Telegraph.

Citeste si:

Pretul aurului tot creste. Cat costa gramul de aur cumparat de la banci. VIDEO

Pentru un new yorkez, strazile sunt pavate cu aur. La propriu