"Dimensiunea planului de relansare va fi de 130 de miliarde de euro pentru anii 2020-2021, dintre care 120 de miliarde vor fi cheltuiţi pentru guvernul federal", a afirmat Angela Merkel într-o conferinţă de presă la finalul a două zile de discuţii între conservatori şi social-democraţi, parteneri ai coaliţiei guvernamentale.

"Avem un plan de relansare economică, un plan pentru viitor şi, bineînţeles, pe lângă aceasta ne ocupăm acum de responsabilitatea noastră pentru Europa şi de dimensiunea internaţională", a declarat Angela Merkel, potrivit Agerpres.

Scăderi de TVA și stimulente pentru achiziția de mașini electrice

Merkel a declarat că TVA va fi redusă de la 19% la 16% pentru o perioadă de şase luni, începând cu 1 iulie. O rată mai scăzută de TVA pentru sectorul ospitalităţii, de 7%, va fi redusă cu două puncte în aceeaşi perioadă. Costul total al măsurilor legate de TVA se ridică la 20 de miliarde de euro.

Pachetul include, de asemenea, cel puţin 10 miliarde de euro pe an pentru a ajuta municipalităţile care înregistrează încasări fiscale mai mici cu investiţii publice pentru infrastructură şi locuinţe.

Familiile sunt ajutate cu o alocaţie familială de 300 de euro pentru fiecare copil, iar firmele aflate în dificultate primesc noi ajutoare financiare.

Punctul cel mai discutat a fost introducerea unei prime de cumpărare pentru sprijinirea sectorului auto, practic închis de mai multe luni. Inițial, ministerul german al Economiei a propus un pachet de bonusuri în valoare de 5 miliarde de euro, care prevedea și acordarea unei prime de bază de 2.500 de euro pentru fiecare maşină cumpărată.

Social-democraţii, care se opuneau oricărei subvenţionări a maşinilor poluante, par să fi câştigat bătălia: la final, membrii "Marii Coaliţii" s-au pronunţat împotriva unei prime de cumpărare pentru maşinile pe benzină sau motorină cu emisii scăzute. În schimb, prima pentru cumpărarea unei maşini electrice va fi dublată, de la 3.000 de euro la 6.000 de euro.

Ministrul Finanţelor, Olaf Scholz, a declarat că pachetul va fi finanţat parţial prin noi împrumuturi. El a adăugat că nu au fost încă accesate împrumuturi de aproximativ 60 de miliarde de euro dintr-un total de împrumuturi de 156 de miliarde de euro aprobate în martie.

Germania îşi poate permite o suplimentare generoasă a cheltuielilor, având în vedere că înaintea pandemiei avea un buget echilibrat din 2014 şi un raport între datorie publică şi PIB de 60%, cu mult sub nivelul existent în alte state din zona euro, precum Italia, Spania şi Franţa.

"Putem face acest lucru pentru că am economisit bine în ultimii ani. Vrem să ieşim puternici din această criză”, a spus Scholz.

Acest plan de relansare se adaugă uriaşului plan de peste 1.000 de miliarde de euro pus în aplicare în martie, în punctul de vârf al pandemiei, prevăzând ajutoare pentru firme şi miliarde de euro de împrumuturi garantate.

Cea mai severă recesiune de la Al Doilea Război Mondial

Chiar dacă Germania a fost mai puţin afectată decât vecinii săi de pandemie pe plan uman, cu circa 8.500 de morţi, economia sa, puternic dependentă de exporturi, a fost grav lovită.

Estimările Institutului de cercetare economică Ifo arată că economia germană se va contracta anul acesta cu 6,6%, arată, cea mai severă recesiune de la Al Doilea Război Mondial. Potrivit acelorași previziuni, în 2021 cea mai mare economie a Europei va înregistra un avans de 10,2%.

Oficiul Federal pentru Muncă a anunțat, miercuri, că numărul şomerilor în Germania a urcat semnificativ în mai, pe fondul escaladării crizei provocate de pandemia cu coronavirus şi al impactului ei asupra pieţei forţei de muncă.

Astfel, numărul persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă a crescut în mai cu 238.000, până la cifra ajustată de 2,875 de milioane, în timp ce rata şomajului în Germania a urcat la 6,3%, de la 5,8% în aprilie.

Oficiul Federal pentru Muncă a informat că a primit în mai solicitări pentru "Kurzarbeit" - program de lucru redus - pentru un total de 1,06 milioane de persoane, pe lângă solicitările din martie şi aprilie pentru 10,66 milioane de persoane. Dar nu toate persoanele pentru care s-au făcut solicitări vor fi în final incluse în schemă, a precizat instituţia.