Daca pentru tarile nordice, mult mai ordonate din punct de vedere fiscal, impactul unei astfel de decizii ar fi unul limitat, in cazul Frantei sau Italiei se vor pune din nou sub semnul indoielii guvernarea lor politica si economica.

Planul german cuprinde reformarea mai multor pa­liere si graviteaza in jurul "automatizarii sanctiunilor" aplicate tarilor cu de­ficite bugetare excesive. Franta si Italia s-au opus pana acum ferm unei astfel de masuri.

Astfel, Comisia Europeana ar primi atributii sporite in sanctionarea unui stat indisciplinat fara a se consulta cu Consiliul Euro­pean, care reuneste sefii de stat din zona euro, sau cu guvernele statelor membre. Planul prevede recurgerea la sanctiuni financiare drept "arme preventive" inainte de a "taia raul de la radacina". Planul mentioneaza posibilitatea ca statele sau Comisia sa se poata plange de o incalcare a obligatiilor fiscale catre Curtea Europeana de Justitie.

Germania propune din nou instituirea unui "comisar de stabilitate" care ar avea putere directa de decizie in privinta utilizarii fondurilor structurale europene.

Berlinul anticipeaza o "reducere a suveranitatii automate" pentru statele europene care, incepand cu 2013, vor apela la FESF. UE, la propunerea FESF, ar urma sa detina un "drept de veto" in privinta bugetelor adoptate de parlamentele nationale ale statelor in cauza.

Citeste continuarea pe www.zf.ro.