Conform informaţiilor preluate de Reuters, vaccinul a fost creat de Universitatea Oxford şi este în fază experimentală avansată, care se va încheia la toamnă. Primele doze de vaccin vor fi disponibile înainte de sfârşitul anului.

Comisia Europeană (CE) a primit vineri mandat din partea guvernelor statelor UE pentru a negocia achiziţionarea în avans a unor vaccinuri promiţătoare, a declarat comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, dar este neclar dacă banii disponibili sunt suficienţi, scrie Agerpres.

Blocul comunitar încearcă să se semneze în avans acorduri cu companiile farmaceutice pentru a-şi asigura vaccinuri pentru noul coronavirus în prezent în curs de dezvoltare, temându-se că vaccinurile de succes ar putea să nu fie disponibile suficient de repede pentru cetăţenii europeni.

Miniştrii sănătăţii din UE au exprimat un sprijin "copleşitor" pentru planul Comisiei de a folosi fonduri de urgenţă în valoare de 2,4 miliarde de euro pentru a cumpăra în avans vaccinuri pentru noul coronavirus, a declarat presei comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides, după o videoconferinţă cu reprezentanţii celor 27 de guverne ale UE.

Conform planului, UE va folosi cea mai mare parte a banilor disponibili în fondul de urgenţă pentru a achiziţiona în avans până la şase vaccinuri pentru cei 450 de milioane de cetăţeni europeni.

O astfel de strategie privitoare la mai multe vaccinuri ar putea costa mult mai mult decât acordul de 1,2 miliarde de dolari semnat de SUA în mai pentru a-şi asigura 300 de milioane de doze dintr-un vaccin pentru COVID-19 dezvoltat de fabricantul britanic AstraZeneca.

Întrebată dacă UE ar trebui să asigure fonduri suplimentare, Stella Kyriakides a spus că pentru moment nu sunt necesare angajamente financiare adiţionale. Un alt oficial UE citat de Reuters a declarat însă că sprijinul financiar al statelor membre este binevenit.

UE plănuieşte o strategie de vaccinare care i-ar viza în primul rând pe cetăţenii cei mai vulnerabili, ceea ce ar reduce numărul de doze de vaccin necesare în primă fază. Este neclar însă dacă guvernele UE susţin strategia.

În conformitate cu planul de achiziţii în avans, UE ar cumpăra sau s-ar angaja să achiziţioneze vaccinuri promiţătoare înainte de a fi finalizate, asumându-şi riscul unor potenţiale eşecuri clinice. În schimb, ar avea acces prioritar la vaccinuri.

Blocul a acceptat practic riscuri suplimentare pentru a nu rămâne în urma Chinei şi SUA în cursa pentru un vaccin, care în prezent nu există.

Comisarul european pentru sănătate a spus că executivul comunitar a discutat deja despre planurile sale cu companiile farmaceutice, dar a refuzat să avanseze nume sau calendarul încheierii acestor acorduri de achiziţii în avans.

AstraZeneca, Sanofi, Pfizer, Novavax, Johnson & Johnson şi Moderna sunt printre companiile farmaceutice care lucrează la un vaccin pentru COVID-19.

Oficiali ai UE au declarat joi că blocul nu va cumpăra vaccinuri produse exclusiv în SUA, de teamă că acest lucru va întârzia distribuia dozelor în Europa.

Deşi planul CE a primit susţinerea statelor membre, rămâne neclar dacă statele UE cele mai bogate vor continua sau nu discuţiile în paralel cu companiile farmaceutice.

Germania, Franţa, Italia şi Olanda sunt deja în discuţii cu companiile farmaceutice pentru a cumpăra vaccinuri, demersuri care ar putea slăbi abordarea comună a UE, comentează Reuters.

Kyriakides a spus că ambele iniţiative au acelaşi scop. "Ambele demersuri ar trebui să conveargă în beneficiul tuturor celor 27. Este vorba despre a lucra împreună, şi nu în competiţie", a adăugat ea.

În primele luni ale pandemiei în Europa, statele UE au concurat frecvent unul împotriva altuia pentru a-şi asigura măşti de protecţie şi medicamente, reaminteşte Reuters.