„A mai ramas putin timp, de aceea lucram zi si noapte la un acord. Fara un acord cu UE, BCE si FMI, Grecia nu poate obtine noi imprumuturi si exista astfel amenintarea intrarii tarii in faliment, din care decurg multe alte riscuri”, a afirmat Klaus Regling intr-un interviu acordat publicatiei germane 'Bild'.

Acesta a avertizat ca si incapacitatea Greciei de a achita rata catre FMI ar fi periculoasa. 'Impactul va fi semnificativ si asupra altor creditori, cum ar fi Mecanismul European de Stabilitate. Pe de alta parte, fondul de salvare poate doar extinde imprumuturile cand sunt implementate reformele. Aceasta este situatia acum si este singurul mod in care Grecia isi poate reface economia', a explicat Regling.

Luni, purtatorul de cuvant al Guvernului elen, Gabriel Sakellaridis, a dat asigurari ca obiectivul autoritatilor este sa ajunga la un acord cu creditorii 'la finele lunii mai sau inceputul lunii iunie' care sa permita varsarea totala sau a unei parti din fondurile de 7,2 miliarde de euro ramase in cadrul planului de asistenta internationala.

Regling a explicat ca Atena ar putea primi rapid o parte din cei 7,2 miliarde de euro dupa incheierea acordului. 'Pentru a obtine banii, Grecia trebuie sa implementeze noi reforme', a afirmat seful ESM.

Dupa ce a fost nevoita sa recurga la un fond de urgenta pentru a putea plati o transa de 750 de milioane de euro catre FMI la inceputul lunii mai, Grecia trebuie sa ramburseze Fondului luna viitoare 1,574 miliarde de euro, prima transa fiind de 300 de milioane de euro in data de 5 iunie.

Guvernul condus de premierul Alexis Tsipras si-a exprimat speranta ca va ajunge la un acord cu creditorii in urmatoarele zile, in timp ce reprezentantii UE, BCE si FMI sunt mai pesimisti si spun ca discutiile avanseaza prea lent.